Ministerul român al Afacerilor Externe – MAE a publicat pe site-ul său la data de 8 septembrie 2018 mai multe avertizări de călătorie pentru mai multe țări, printre care și Siria.
Anunțul Pericol major – părăsiți imediat zona sau țara atrage atenția că situația de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă. Există posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep.
MAE recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o parăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale.
„Conform deciziei Consiliului UE din iulie 2012 privind trecerea companiei de stat „Syrian Airlines” pe lista de sancţiuni a UE, singurele rute de evacuare ale cetăţenilor români din Siria sunt cele tereste, spre statele vecine, în primul rând spre Liban, apoi spre Iordania şi Turcia. La această oră nu mai există nici o cursă directă către România”, se arată în comunicatul MAE din 8 septembrie.
Am subliniat „în primul rând spre Liban”, pentru că la aceeași dată, MAE a emis un comunicat în care recomandă cetăţenilor români să se deplaseze cu atenţie în Liban, după o atentă informare asupra situaţiei locale, întrucât există riscuri de securitate în unele zone din ţară ca urmare a multiplicării situaţiilor de conflict armat care se manifestă la nivelul frontierei cu Siria.
„Cetăţenii români sunt sfătuiţi să întărească vigilența pe durata deplasărilor în Liban și să ţină cont de riscul crescut al producerii unor atentate teroriste și conflicte interconfesionale, în suburbia de sud (Dahieh) şi în vestul Beirutului (Tarek Jdeideh), Saida (zona taberei de refugiați Ain El Hilweh), în Tripoli (cartierele Bab el Tabbaneh şi Jabal Mohsen), în Arsal (nord-estul țării) și în apropierea frontierei cu Siria”, avertizează MAE în comunicat.
Totodată, instituția recomandă românilor să evite deplasarea în mai multe zone care sunt enumerate: pe teritoriul Văii Bekaa, în special în apropierea frontierei cu Siria, unde pot fi confruntări între armata siriană şi forţele militare ale opoziţiei siriene; nordul Libanului, districtele Tripoli şi Akkar din Guvernoratul Nord, precum si regiunea Arsal (nord-estul țării), în particular în proximitatea frontierei de nord cu Siria.
În Liban a crescut îngrijorător, arată MAE, numărul grupărilor infracționale care vizează furtul de autoturisme sau răpiri de persoane cu scopuri economice, precum și jafurile.
Practic, din primul comunicat reiese că românii trebuie să fugă din Siria în primul rând prin Liban unde, conform altui comunicat, există conflicte armate, se răpesc persoane pentru recompense și au loc jafuri.