Secretarul de Stat american Mike Pompeo a avertizat săptămâna trecută într-un interviu pentru Fox Business Network că din motive de securitate Statele Unite nu vor fi partner și nu vor schimba informații cu țări care adoptă tehnologia Huawei și infrastructura acestei companii.
Acest lucru înseamnă că Statele Unite nu vor mai colabora cu România, chiar dacă cele două țări sunt membre NATO.
Întrebat fiind despre aliații europeni, Pompeo a fost succint: „nu vom supune riscului informațiile americane”.
„Dacă un stat adoptă acest sistem și introduce informații sensibile în el, nu vom putea să schimbăm informații cu acel stat, nu vom putea să lucrăm alături de acesta”, a mai declarat Pompeo.
El a mai precizat că în ultimul timp oficialii americani au făcut un tur al lumii explicând guvernelor la ce risc se expun dacă folosesc tehnologia Huawei în sistemele lor informatice.
Poziția SUA este aceea că tehnologia Huawei ar putea fi folosită de către guvernul chinez ca o portiță de spionare a utilizatorilor.
SUA, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Canada au interzis tehnologia Huawei în dezvoltarea rețelelor lor 5G.
Pe de altă parte, China acuză SUA că blochează dezvoltarea programului lor high-tech.
Anul trecut, guvernul britanic a emis un raport în care a arătat că a găsit probleme ale echipamentelor Huawei care expun rețelele naționale de telecom la riscuri de securitate.
În 2012, doi ingineri germani au anunțat că au găsit vulnerabilități majore în routerele Huawei.
Sunteți pe „Huawei to Hell” a avertizat Pompeo. Însă părerea „Unchiului Sam” nu este împărtășită la nivelul UE. Fiecare stat membru va decide dacă va folosi această tehnologie sau nu.
Germania folosește infrastructura Huawei, dar nu a decis încă ce va face în viitor. La fel, și Japonia.
Oficialii Huawei au negat orice activitate de spionaj și au cerut în mod repetat SUA să aducă dovezi referitoare la dispozitivele companiei.
În ianuarie 2019, Departamentul de Justiție al SUA a acuzat Huawei de fraude bancare, furt de secrete comerciale, spălare de bani, încălcarea sancțiunilor impuse Iranului și obstrucționarea justiției.
Huawei a amenințat cu acțiuni în instanță împotriva Cehiei dacă servicul secret al acestei țări nu va anula avertizarea prin care atrăgea atenția că firma reprezintă un risc pentru națiune.
Autoritățile daneze au expulzat doi oficiali ai Huawei după o inspecție la sediul firmei din Copenhaga.
Senatul francez a respins un proiect de lege care țintea controale amănunțite asupra echipamentelor telecom, în urma avertismentelor americane legate de Huawei.
Franța nu va interzice compania, dar are în vedere să introducă un sistem de alertă care în mod tacit vizează Huawei.
Polonia va exclude Huawei din proiectul său devoltare a rețelei 5G.
Vodafone va înlocui Huawei ca furnizor al structurii de bază, dar va folosi tehnologia companiei pentru rețele radio.
România a semnat, prin Ministerul pentru Societatea Informațională – MSI, cu Huawei un memorandum în noiembrie 2013. Documentul are trei pagini.
Compania chineză contribuia la construcția Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemului de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraş Inteligent (Smart City) şi Reţelei Naţionale de Bandă Largă dezvoltate de Guvernul României.
SRI, SIE, MapN, MAI sau Serviciul de Telecomunicații Speciale folosesc infrastructura chinezilor. Huawei România este implicată în dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii ale Vodafone România şi RCS&RDS.
„MSI apreciază demersurile finalizate ale Huawei pentru înfiinţarea Centrului global de servicii IT şi a Centrului global de servicii financiare din România. MSI va depune eforturile necesare în vederea asigurării pentru Huawei a unui mediu de afaceri deschis, activ, eficient şi echitabil, prin optimizarea şi îmbunătăţirea mecanismelor relevante”, se arată în memorandum.
Pe de altă parte, Huawei își exprima disponibilitatea de a-și intensifica investiţiile şi eforturile din România în scopul de a-şi extinde activităţile.
Fostul preşedintele Traina Băsescu îl acuza atunci pe premierul Victor Ponta că a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale.
Huawei Technologies a fost înființată în 1987 de un fost ofiţer al Armatei Populare Chineze.