Compania Națională de Căi Ferate – CFR SA a fost condamnată definitiv într-un dosar penal în care o persoană și-a pierdut un braț din cauza lipsei indicatoarelor dintr-o gară din județul Hunedoara.
Gara nu avea autorizație de funcționare, așa că activitatea sa era ilegală.
Sentința trebuie afișată în toate stațiile CFR din România timp de tre luni.
Ancheta în acest dosar a fost demarată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în 2014.
Conform rechizitoriului, la data de 14 septembrie 2014, în jurul orelor 00.27, în stația de cale ferată Subcetate a avut loc un accident de trafic feroviar.
După ce s-a informat în prealabil în stație cu privire la linia la care urma să sosească trenul pe care îl aștepta, persoana vătămată s-a deplasat către linia respectivă, traversând alte trei linii de cale ferată.
Din cauza lipsei indicatoarelor de orientare, călătorii nu au văzut platforma pe care trebuiau să aștepte trenul și s-au oprit între două linii de cale ferată.
În acel moment, au trecut două trenuri și din cauza curenților de aer provocați, Joița Nicolae s-a dezechilibrat și a căzut la pământ, cu brațul stâng peste o linie, astfel încât roțile trenului i l-au amputat.
Alte două persoane au căzut la pământ, iar alte patru s-au dezechilibrat.
Accidentul s-a produs ca urmare a faptei inculpatei Compania Națională de Căi ferate C.F.R. S.A. de a nu realiza în stația de cale ferată Subcetate indicatoare de orientare a călătorilor, astfel încât aceștia să poată identifica peroanele și platformele corespunzătoare fiecărei linii de cale ferată, așa cum compania era obligată.
Potrivit Regulamentului privind transporturile pe căile ferate din România, „Informarea călătorilor despre posibilitatea de orientare în stație, despre trenul care îi interesează, precum și despre alte condiții de călătorie se face cu ajutorul indicatoarelor, tablourilor de sosire și de plecare a trenurilor, avizelor scrise, anunțurilor prin stația de amplificare sau verbal”.
Nicolae Joița și alte persoane s-au interesat la ce linie vine trenul de Cluj și s-au dus în sala de așteptare.
Din cauza mizeriei și a mirosului de aici, au ieșit pe peron.
Când a fost anunțat trenul, s-au deplasat pe pasajul de traversare a liniilor și au numărat liniile existente până în dreptul liniei 4 unde s-au oprit. P
S-au oprit acolo și nu au traversat și linia 4, după care se afla platforma corespunzătoare acestei linii, întrucât nu au observat acea platformă din cauza întunericului și a lipsei indicatoarelor de orientare din stația de cale ferată.
Dosarul a fost trimis Judecătoriei Hațeg. După aproape cinci ani de la accident, magistrații din Hațeg au condamnat CFR pentru vătămare corporală din culpă la plata a 1.200.000 de lei amendă penală.
CFR trebuie să plătească femeii care a rămas fără mână: 300.000 de euro daune morale și 116.064,19 euro daune materiale, contravaloarea protezei.
În timpul prrocesului, reprezentanții CFR au încercat să scape basma curată susținând că această companie națională folosește infrastructura de căi ferate în regim de concesiune de la Ministerul Transporturilor și că acesta nu poate fi dat în judecată pentru că este asimilat statului român și nu răspunde penal.
Mai mult, CFR a susținut că nu există nicio legătură între accidentul produs și faptul că gara Subcetate nu avea autorizație de funcționare.
CFR a făcut apel și în data de 17 octombrie 2019, un complet al Curții de Apel Alba Iulia a decis ca amenda să fie redusă cu 93,75% până la 75.000 de lei.
Totodată, au considerat că CFR nu trebuie să mai afișeze sentința, așa cum stabiliseră magistrații Judecătoriei Hațeg.
Judecătorii menținut însă cuantumul daunelor morale și materiale pe care trebuie să primească femeia în vârstă de 63 de ani.