Un miliar al unei unități de elită a Armatei Române a fost condamnat la șase ani cu executare pentru agresarea sexuală a unei fetițe în vârstă de 13 ani.
El și-a urmărit victima de la terasa unui restaurant și a tăbărât asupra ei în scara blocului în care copila locuia. I-a distrus viața.
Caporalul Alexandru Cristian Dinu are 39 de ani, este necăsătorit și a participat la două misiuni in Afganistan ca gradat în cadrul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni.
Militarii acestui batalion sunt primii ostaşi români care au participat la o misiune de luptă după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
În momentul în care a comis fapta, Dinu era detașat la UM 0125 București – Brigada I Mecanizată.
Pe 14 iunie 2019, se afla prin Sectorul 4 al capitalei împreună cu doi colegi de la unitate la un restaurant când i-a lăsat singuri pentru jumătate de oră și a trecut la atac.
În jurul orei patru fără un sfert, fata a intrat în scara blocului și a realizat că bărbatul care s-a ținut după ea avea un comportament dubios.
Nu a apucat să urce câteva trepte când bravul căprar al Armatei Române a început să o atingă.
S-a zbătut, dar fără folos. A tras-o pe scări, dar copila s-a refugiat în lift crezând că scapă. Nici vorbă.
Caporalul, după ea. A intrat în lift după ea, a tras-o cu forța afară, a pus-o pe spate pe scări și a început s-o pipăie agresiv pe fund și coapse și i-a băgat mâna sub fustă.
Calvarul fetei a durat un minut, timp în care a țipat. Speriat, militarul a fugit. Nici nu a observat camerele de supraveghere instalate în casa scării.
Militarul s-a oprit la un restaurant din Piața Progresul, aflat la aproximativ 200 de metri de locul agresiunii, și s-a așezat la masă cu colegii care-l așteptau.
Apoi, probabil pentru a vedea dacă acțiunile lui au avut vreo urmare, s-a întors după vreo 20 de minute cu aceștia în fața blocului respectiv.
Imediat cum a ajuns acasă, fata și-a anunțat părinții care au sunat la 112.
Un echipaj de la Secția 16 Poliție a ajuns la adresa respectivă și, până să vorbească cu părinții fetei, au observat pe trotuarul de lângă bloc un bărbat care corespundea descrierii.
Era îmbrăcat în pantaloni scurți, avea un tricou roșu și o șapcă pe cap.
Când a văzut Poliția, caporalul și-a dat chipiul jos și a intrat într- agenție de pariuri aflată la parterul aceluiași bloc crezând că scapă.
A fost reținut, ulterior arestat și dus la Penitenciarul Rahova unde se află și în prezent.
Cei doi colegi ai agresorului au spus anchetatorilor că nu știu ce a făcut colegul lor pentru că ei rămăseseră la terasă.
Ei au declarat că după ce a revenit la terasă, căprarul Dinu era agitat și le-a spus că a cunoscut o fată.
Unul dintre militari a mai explicat procurorilor că Dinu avea obiceiul să abordeze pe stradă adolescente de 14 – 15 ani și devenea agresiv când era refuzat.
Mai mult, îi arătase pe contul de Facebook poze cu fete ce nu aveau mai mult de 16 ani.
Cu toate acestea, în momentul arestării caporalului, Ministerul Apărării Naționale a precizat că Dinu a fost declarat apt la toate testările psihologice susținute în calitate de militar profesionist, ultima testare fiind efectuată cu șapte luni înainte de atac.
În timpul anchetei, caporalul Dinu a declarat că el doar a vrut să o ia în brațe pe fetiță, moment în care a atins-o pe coapse și fata s-a dezechilibrat. Dar nu a făcut-o cu intenție.
Judecătorii militari au considerat că agresorul a fost nesincer în timpul audierii și au reținut ca circumstanțe agravante vârsta victimei și faptul că nu îi păsa dacă e prins sau nu.
Tocmai de aceea, pedeapsa cu închisoarea a fost orientată spre maxim, având în vedere că la locul de muncă militarul nu avea caracterizări bune și în loc să respecte conduita militară, care presupune înalte standarde de ținută morală și civică, el a distrus viața unei fetițe.
Și avocatul victimei a cerut pedepasă maximă având în vedere devierile comportamentale ale militarului și caracterizarea nu tocmai bună făcută acestuia de conducerea unității.
Contrar acestor afirmații și documente, Ministerul Apărării Naționale a susținut constant că Alexandru Crisitan Dinu a trecut toate testările psihologice.
Avocatul caporalului a cerut judecătorilor militari ca pedeapsa să fie cu suspendare, având în vedere că în perioada arestului preventiv Dinu a simțit pe pielea lui ce înseamnă pușcăria, nu va mai comite infracțiuni și are nevoie de consiliere psihologică.
Judecătorii militari nu s-au lăsat înduplecați nici de faptul că Dinu a participat la două misiuni în Afganistan și în data de 15 octombrie 2019 l-au condamnat la șase ani cu executare și degradare militară.
El trebuie să plătească 230.000 de lei daune morale la care se adaugă dobânzi în caz de neachitare.
După ieșirea din penitenciar, Dinu nu are voie timp de cinci ani să se apropie la mai puțin de 500 m de victimă, de locuința acesteia, de școala unde învață sau de alte locuri unde copila desfășoară activități sociale.
Nu mai are voie să părăsească țara, să aibă funcții de conducere, să fie ales în funcții publice și nici să poarte armă.
Dinu a făcut apel care se va judeca la Curtea Militară de Apel pe 4 decembrie 2019.
Polițist din Sibiu, arestat la domiciliu după ce a fost acuzat de infracțiuni sexuale cu minore
Doi sibieni au răpit o minoră, au biciuit-o, au exploatat-o sexual și au forțat-o să muncească