Skip to content

Decizie CJUE: Vina pentru arsurile cauzate de cafeaua fierbinte vărsată în avion aparține companiei aeriene

Prin hotărârea pronunțată joi, 19 decembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene – CJUE – precizează că pentru arsurile cauzate de cafeaua fierbinte care s-a vărsat în timpul unui zbor din motive necunoscute răspunderea aparține companiei aeriene.

Familia unei tinere cere despăgubiri din partea companiei aeriene austriece Niki Luftfahrt GmbH – aflată în lichidare – ca urmare a arsurilor pe care le-a suferit atunci când, în timpul unui zbor de la Palma de Mallorca (Spania) la Viena (Austria), cafeaua fierbinte care îi fusese servită tatălui său și fusese așezată pe măsuța pliantă a acestuia s-a vărsat din motive necunoscute. Suma ar putea fi de până la 124.000 de euro.

Compania aeriană susține că nu este responsabilă, întrucât nu ar fi vorba despre un accident în sensul Convenției de la Montréal, care reglementează răspunderea companiilor aeriene în caz de accident.

Astfel, pentru ca răspunderea să revină companiei se impune să se realizeze un risc inerent zborului, condiție care nu ar fi îndeplinită în acest caz. De fapt, nu s-a putut stabili dacă paharul cu cafea s-a răsturnat din cauza unei defecțiuni a măsuței pliante sau a vibrațiilor avionului.

Oberster Gerichtshof (Curtea Supremă din Austria) a cerut CJUE să precizeze noțiunea de „accident” în sensul Convenției de la Montréal.

În decizia lor, judecătorii de la CJUE au respins argumentul companiei aeriene, apreciind că în conformitate cu Convenţia de la Montréal, termenul de accident „acoperă toate situaţiile care se produc la bordul unei aeronave, în care un obiect utilizat pentru serviciul pasagerilor a cauzat o vătămare corporală unui pasager, fără a fi necesar să se verifice dacă acestea rezultă dintr-un risc inerent transportului aerian”.

Cu toate acestea, compania aeriană se poate exonera de răspunderea sa sau să o poate limita dovedind că pasagerul a cauzat el însuşi prejudiciul sau a contribuit la producerea sa.

În plus, compania îşi poate limita răspunderea la 100.000 de drepturi speciale de tragere dovedind cü prejudiciul nu a fost cauzat de culpa sa ori că acesta a fost cauzat exclusiv de culpa unui terţ.

Dosarul va reveni acum la Curtea Supremă din Austria pentru un verdict final.

Ryanair şi Wizz Air, amendate din cauza taxelor impuse pentru bagaje

ATENȚIE la Wizz Air! Exploatarea angajaților periclitează viața pasagerilor

Ryanair, votată cea mai proastă companie aeriană

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!