Un agent de Poliție Rutieră a fost condamnat definitiv cu suspendare după ce l-a făcut scăpat pe un motociclist care circula cu 140 km/h prin orașul Giurgiu.
Inițial, polițistul a fost achitat de Judecătoria Giurgiu pentru infracțiunile de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi fals intelectual , dar magistrații Curții de Apel București au decis altfel.
Totul a început pe 5 septembrie 2015 când Ionuț Cezar Pășcan (foto) își tura motocicleta prin Giurgiu.
Pe patru roți, în autospeciala Poliției, agentul Dorel Dănuț Zamfir era cu radarul și aștepta mușterii. La ora 15.30, pe lângă el a trecut în viteză Pășcan pentru că știa că nu poate păți mare lucru.
După ce a fost oprit, el i-a propus polițistului să nu îl amendeze, iar sancțiunea să o primească tatăl său pe care l-a și chemat de urgență.
Acesta era undeva într-un sat de lângă Giurgiu și a alergat într-un suflet să încaseze amenda în locul fiului.
Chiar dacă a luat vina asupra lui, Nicolae Pășcan nu a primit amendă, cum prevede legea, ci doar avertisment și i-a fost suspendat pentru trei luni permisul.
Pentru faptul că a depășit cu 90km/h viteza legală, motociclistul trebuia sancționat cu 9-20 puncte amendă, de la 877,5 la 1950 lei, și suspendarea dreptului de conduce pe o perioadă de 90 de zile.
Tatăl vitezomanului a fost de acord să fie sancționat pentru că fiul său urma să înceapă activitatea ca șofer profesionist la o societate de transport internațional din Danemarca.
Suspendarea pentru 90 de zile a permisului de conducere ar fi dus la pierderea locului de muncă.
De ce a închis ochii polițistul Dorel? Motivul este unul halucinant. Potrivit actelor din dosar, Ionuț Cezar Pășcan era deseori folosit de către Serviciul Rutier, dar și de alte departamente din cadrul Poliției Giurgiu, ca martor asistent.
Îl știa pe polițist și de aceea a propus ca persoana sancționată să fie tatăl său.
Mai mult, Pășcan a declarat că nu l-a mituit pe polițist pentru acest favor și că se aștepta să fie ajutat pentru că la rândul său a ajutat organele de poliție ca martor asistent sau martor ocular.
Polițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție s-au autosesizat și au demarat ancheta, se arată într-un comunicat al instituției.
Într-o primă fază, atât polițistul, cât și tatăl martorului de serviciu al Poliției, au fost achitați de Judecătoria Giurgiu în aprilie 2019.
Subofițerul, care lucra de 24 de ani în Poliție, a cerut judecarea în procedură simplificată, adică a recunoscut faptele de care a fost acuzat.
Nu același lucru l-a făcut și tatăl sancționat. El a refuzat să dea vreo declarație în fața instanței.
Judecătoarea Gabriela Voiculescu i-a achitat pe cei doi pentru abuz în serviciu și complicitate, considerând că faptele nu sunt grave și nu se justifică o condamnare.
Magistratul, cu o vechime în sistem de numai patru ani, a considerat că din moment ce nu există niciun prejudiciu, chiar dacă a trecut o altă persoană în procesul-verbal, polițistul nu l-a ajutat deloc pe adevăratul contravenient și nu poate fi condamnat.
Pe de altă parte, procurorii au susținut că prin nesancționarea adevăratului făptaș a fost creat un pericol pentru circulația rutieră.
În ceea ce privește falsul intelectual, judecătoarea Gabriela Voiculescu a mers mai departe.
Ea a admis că polițistul și tatăl motoclistului au comis fapta cu intenție, dar a a fost un fapt izolat și nu o obișnuință, ceeea ce înseamnă o circumstanță atenuantă.
Magistratul a considerat că procurorii nu au soluționat repede dosarul și că a trecut mult timp de la comiterea faptei până la sentință, astfel că o pedeapsă penală nu are rost. Așa că le-a dat amândurora un avertisment.
Sentința judecătoarei Vocilescu, fostă avocat, a fost desființată de Curtea de Apel București după ce Parchetul a declarat apel.
Agentul Dorel Dănuț Zamfir a fost condamnat pe 6 ianuarie 2020 la 2 ani, 2 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare și nu mai are voie să fie polițist timp de doi ani.
În vârstă de 68 de ani, tatăl lui Ionuț Cezar Pășcan, și el motociclist, a primit trei ani cu suspendare pentru complicitate.
Cei doi vor fi colegi la biblioteca județeană sau într-unul dintre serviciile locale ale Primăriei Giurgiu pentru că trebuie să presteze muncă în folosul comunității.
Un polițist dezertor și-a terorizat vecinii și i-a disperat pe gardienii de la Jilava
Polițist din Sibiu, arestat la domiciliu după ce a fost acuzat de infracțiuni sexuale cu minore