Skip to content

Măștile chirurgicale NU ne protejează de coronavirus – VIDEO

Este sau nu eficientă purtarea măștii chirurgicale pentru prevenirea gripei? Totul depinde de modul în care se răspândește un virus, conform informațiilor Centrelor de Prevenție și Control a Bolilor din SUA – Centres for Disease Control and Prevention – CDC.

Măștile sunt eficiente în spații închise cum ar fi spitale sau locuințe. Nefiind ermetice, în cazul în care cineva strănută sau tușește lângă dumneavoastră, puteți lua virusul.

CDC nu are însă date despre eficiența măștii chirurgicale în alte spații decât cele menționate mai sus. Practic, totul depinde de modul în care se răspândește un anumit virus.

CDC reamintește că gripa se transmite cel mai rapid prin contactul direct cu persoana bolnavă, de exemplu beți cu un pahar folosit de cineva care are gripă, caz în care masca chirurgicală este absolut inutilă.

Și medicii români au explicat că aceste măști nu sunt eficiente în cazul COVID-19, coronavirusul aflat pe buzele tuturor în aceste zile.

Profesor doctor Emilian Popovici, de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, a declarat pentru Adevărul că măştile medicale nu prea ajută la nimic.

„Cei mai mulţi specialişti au rezerve faţă de eficienţa acestor măşti sanitare. Pe lângă faptul că nu sunt prevăzute cu filtre, aşa cum sunt măştile speciale, pe lângă faptul că nu sunt etanşe, nu asigură o protecţie 100%”, a explicat medicul.

„Lasă expuşi ochii, ori noi ştim foarte bine că şi la infecţiile respriratorii, în caz de epidenie, trebuie evitată atingerea cu mâna a feţei, nasului, ochilor, gurii. În acest caz, ochii rămân neprotejaţi. Eficienţa este limitată şi toată alergarea asta după măşti, care au preţuri astronomice pentru o bucată de pânză, categoric nu este justificată” (prof.dr. Emilian Popovici)

Medicul ieșean Răzvan Constantinescu s-a oferit chiar să se infecteze cu COVID-19 pentru a-i lămuri „pe imbecilii care umblă cu chiloțeii pe nas prin aeroporturi”.

„Prostovănimea lumii în care trăim nu pricepe nimic, se comportă ca o turmă, de aceea este ușor de manipulat. Ea nu poate înțelege că astfel de virusuri nu prezintă pericol vital decât pentru categoriile cu risc maxim: cirotici, neoplazici, vârste extreme, pacienți cu insuficiență cardiacă severă, BPOC, imunodeprimați (aș adăuga eu, și cei care s-au vaccinat aiurea pentru orice prostie)”, a scris medicul pe pagina sa de facebook.

Mortalitatea gripei ”Covid-19” este de 2,4%, comparativ cu 2,1% cât a fost cea a epidemiei de gripă din 2018. Și atunci de ce vă isterizați? (Răzvan Constantinescu, medic)

Societatea Națională de Medicina Familiei din România a publicat o listă cu zece informații care trebuie cunoscute despre noul coronavirus.

Au apărut deja știri despre câini care au coronovirus. Potrivit Societății Naționale de Medicina Familiei, animalele de companie nu transmit virusul! 

Medicul Răzvan Constantinescu a revenit cu „explicații pentru cei care se maimuțăresc purtând măști chirurgicale pe fățucile speriate:

Măștile chirurgicale îi protejează pe cei din jur dacă noi înșine avem o infecție respiratorie.

Ele NU ne pot proteja pe noi, dacă suntem sănătoși, atunci când intrăm în contact cu persoane infectate. Pentru că fluxul aerian pe care-l inspirăm va urma calea minimei rezistențe, adică pe lângă mască!

Dacă suntem nevoiți (bunăoară, în cazul medicilor) să intrăm în contact cu pacienți prezumtiv infectați, trebuie să folosim măști speciale, cu filtru; acestea însă nu-i protejează pe cei din jur în cazul în care noi înșine suntem infectați.

Evitarea aglomerațiilor este singura măsură eficientă, folosirea măștilor chirurgicale în spațiile publice este doar calea spre ridicol.”

Trebuie precizat că există două tipuri de măști: chirurgicale și cu filtru.

Masca de tip chirurgical este concepută pentru a proteja mediul extern de contaminarea cu secreții provenite de la persoana care o poartă.

Masca de tip chirurgical este foarte ineficientă în protejarea celui care o poartă pentru ca aerul inspirat va intra pe lângă mască.

În ceea ce privește masca cu filtru, aerul trebuie să intre numai prin filtrul acesteia.

Masca cu filtru nu protejează persoanele din jur, pentru că aerul trece prin filtru cand intră, dar iese fără probleme.

Dacă o persoană bolnavă poartă o mască cu filtru și tușește, nu-i va proteja pe cei din jur.

Coronavirus: Spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde, strănutați în șervețele de unică folosință și evitați contactul cu persoane infectate

ITALIA: Patru noi decese, confirmate în ultimele ore. De ce este mare rata de mortalitate în această țară

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase: În caz de gripă, stați acasă! De ce medicii nu prescriu Tamiflu?

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!