Skip to content

Coronavirus: Spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde, strănutați în șervețele de unică folosință și evitați contactul cu persoane infectate

Febră, tuse, respirație îngreunată: acestea sunt principalele simptome cauzate de coronavirus COVID-19, similare gripei comune.

La fel ca și celelalte virusuri ale marii familii din care face parte, cea a coronavirusurilor, și acesta afectează căile respiratorii, iar principalele apărări sunt, prin urmare, aceleași ca și pentru alte boli respiratorii infecțioase.

În prezent, centrele europene pentru controlul bolilor (ECDC) subliniază că, în majoritatea cazurilor, noul coronavirus pare să provoace simptome ușoare similare cu cele ale gripei, iar persoanele cele mai vulnerabile par a fi cele mai în vârstă, deja suferinde de alte boli.

Prima regulă, sugerează specialiștii, este să vă spălați mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă acest lucru nu este posibil, o alternativă este să vă spălați un dezinfectant care conține cel puțin 60% alcool.

Este important să evitați atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile murdare, dar și contactul cu persoanele care au infecția sau, dacă nu pot fi evitate, să păstrați o distanță de aproximativ doi metri.

În cazul în care prezentați simptomele trebuie să vă adresați medicului curant. Între timp, este bine să stai acasă, evitând contactul cu membrii familiei din afara locuinței.

Când strănutați, folosiți întotdeauna un șervețel de unică folosință și aruncați-l, sau, alternativ, strănutați în dreptul interiorului cotului.

De asemenea, este indicat să curățați și să dezinfectați obiectele care sunt atinse cel mai des.

În orice caz, măsurile preventive trebuie puse în practică și reprezintă prima apărare, având în vedere că în prezent nu există medicamente antivirale specifice care să combată coronavirusul  Covid-19 și oriunde experții în boli infecțioase recomandă să se solicite asistență medicală la prima suspiciune de a fi fost în contact cu o persoană infectată.