Noul coronavirus a intrat în Europa de mai multe ori, iar primul focar se poate să fi fost cel izolat în München, Germania, în luna ianuarie. Acest lucru este indicat de harta genetică publicată de site-ul Netxstrain, fondat și administrat de grupul condus de cercetătorul Trevor Bedford de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.
Harta, care reconstruiește un fel de arbore genealogic al virusului, indică faptul că focarul german ar fi putut să alimenteze în tăcere lanțul de infecții până la a fi conectat la multe cazuri din Europa, în special din Italia.
Analizând parcursul și mutațiile genetice ale coronavirusului, cercetătorii au descoperit că acesta a intrat în Europa de mai multe ori. „De la 1 februarie, aproximativ un sfert din noile infecții din Mexic, Finlanda, Scoția și Italia, ca și primele cazuri din Brazilia, apar genetic similare focarului din München”, notează Bedford.
Pacientul 1 din München a prezentat primele simptome pe 24 ianuarie, după ce s-a întâlnit cu un coleg din Shanghai, care apoi a fost testat pozitiv.
În următoarele patru zile, mulți angajați ai aceleiași companii germane au fost testați pozitiv. Cazul devenise celebru la sfârșitul lunii ianuarie ca exemplu al capacității coronavirusului de a se răspândi chiar și în absența simptomelor.
Deși sediul companiei a fost închis după apariția primelor cazuri, cercetătorii consideră că focarul din München ar fi putut fi legat de o bună parte a epidemiei din Europa, inclusiv din Italia.
„Mesajul important – subliniază Bedford – este faptul că identificarea și limitarea unui focar nu înseamnă că acel caz nu a continuat să alimenteze un lanț de transmisie care nu a fost detectat până când nu a crescut la dimensiuni substanțiale” .
Există și un al doilea studiu care marchează München ca fiind primul focar european. Acest lucru este suspectat, pe lângă americani, de o echipă de medici germani care, într-o scrisoare publicată în New England Journal of Medicine, plasează prima contagiune de la om la om în Europa, la sfârșitul lunii ianuarie, în Germania.
Primul pacient testat pozitiv este un manager german, în vârstă de 33 de ani, care a luat contact cu o colegă din Shanghai în timpul unei întâlniri corporative la München. Femeia era asimptomatică și abia după ce s-a întors în China a acuzat simptomele avertizând compania.
Thanks to more incredibly fast sequencing & data sharing by @UWVirology #NIID in Japan & GISAID, we’ve updated https://t.co/zRj0X72j64 with 2 new #SARSCoV2 #COVID19 genomes. #seattlecoronavirus #coronavirus pic.twitter.com/MYL4My5Tav
— Nextstrain (@nextstrain) March 5, 2020
OMS: „COVID-19 are o rată de mortalitate de 3,4%. Gripa de sezon, sub 1%. Nimeni nu este imun”
Măștile chirurgicale NU ne protejează de coronavirus – VIDEO