Skip to content

FRANȚA: Amenzi între 135 și 375 de euro pentru nerespectarea interdicțiilor de deplasare

Președintele francez Emanuel Macron a decis pe 16 martie 2020 să impună măsuri excepționale pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Măsurile au intrat în vigoare în data de 17 martie și au în vedere reducerea drastică, cu câteva excepții, a deplasărilor și contactelor pentru o durată de cel puțin 15 zile.

Ambasada României din Franța face un apel insistent pentru respectarea acestora.

Nerespectarea acestor dispoziții se pedepsește începând cu data de 18 martie 2020 cu amendă 135 de EURO, dar sancțiunea poate ajunge până la 375 de EURO, se menționează pe site-ul Ambasadei României.

Sunt permise următoarele excepții cu condiția prezentării a două documente justificative:

o declarație  individuală care trebuie completată pentru fiecare deplasare care nu se face în interes de serviciu și poate fi descărcată de pe adresa https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/contenu/piece-jointe/2020/03/attestation_de_deplacement_derogatoire.pdf 

o declarație de deplasare la locul de muncă (dacă nu este posibil să se lucreze de la domiciliu) completată chiar și de mână de către angajator care trebuie să completeze un document justificativ în acest sens, formularul fiind disponibil pe linkul https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/contenu/piece-jointe/2020/03/justificatif_de_deplacement_professionnel.pdf

Deplasările sunt permise pentru aprovizionarea cu produse de primă necesitate, pentru motive de sănătate (la medic/spital), pentru un motiv familial imperios (asistență pentru persoanele vulnerabile sau îngrijire copii).

Sunt permise deplasările scurte, în apropierea domiciliului, legate de activitatea fizică individuală și îngrijirea animalelor de companie.

Deplasările în grup sunt interzise.

Guvernul francez a mai luat următoarele măsuri:

Toate instituțiile de învățământ: creșe, școli, colegii, licee, universități au fost închise pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni începând cu 14 martie 2020.

Toate spațiile publice „neesențiale” (restaurante, baruri, discoteci, cinematografe etc.) au fost închise.

Toate unitățile comerciale, cu excepția magazinelor și piețelor alimentare, farmaciilor, băncilor și benzinăriilor, au fost închise.

Rămân deschise serviciile publice esențiale pentru populație.

Transporturile publice funcționează în continuare, dar se recomandă evitarea pe cât posibil a celor interurbane.

Transportul public poate suferi perturbări. În contextul pandemiei COVID-19, SNCF adaptează zilnic circulația trenurilor. Prognozele de trafic vor fi comunicate pe site-ul SNCF cu o zi înainte, la ora 17:00. Pentru a urmări traficul trenurilor în timp real, cetățenii sunt rugați să consulte site-ul SNCF (https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/horaires ).

Lăcașurile de cult au rămas deschise, dar nu sunt permise adunările și ceremoniile;

Persoanele care prezintă simptomele întâlnite frecvent în cazul infectării cu COVID-19, respectiv senzație de tuse, febră, dificultăți respiratorii, sunt îndemnate să rămână la domiciliu. Dacă simptomele se agravează, trebuie contactat centrul SAMU – 15.

Autoritățile franceze au pus la dispoziție o linie telefonică non-stop, pentru a răspunde întrebărilor legate de COVID-19: 0 800 130 000 (Atenție! la acest număr de telefon nu se furnizează informații medicale).

CORONAVIRUS: Care sunt drepturile românilor care muncesc în Germania

Șoferii români de TIR nu intră în carantină sau izolare dacă nu prezintă simptome de coronavirus

CORONAVIRUS: Germania închide frontiere cu Franța, Austria, Danemarca și Elveția

 

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!