Skip to content

Polițist din Gorj, după gratii pentru un trening, grinzi de lemn și câteva sute de lei

Dacă vă întrebați de ce unii polițiști lucrează cu încetinitorul, de ce trec ani până la soluționarea unui dosar simplu, care sunt pilele celor are încalcă legea sau de ce firme prinse cu lemn ilegal nu pățesc nimic, aflați din următorul articol care este cauza.

Un polițist din Gorj a fost condamnat la 7 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru mită și trafic de influență. În primă instanță, pedeapsa a fost cu doi ani mai mică.

Agentul-șef principal Gabriel Negoiță a fost trimis în judecată în 2017 pentru că a solicitat și primit de la mai multe persoane diverse sume de bani și bunuri pentru a propune soluții favorabile în dosare, dar și pentru a interveni pe lângă alți colegi să facă același lucru în diferite cauze penale.

„Inculpatul a furnizat unei persoane date despre efectuarea unor controale demarate de organele de poliție la depozitele de lemne administrate de aceasta, iar în schimb a pretins și primit sume de bani și bunuri”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție din 6 iulie 2020.

Sentința a rămas definitivă la începutul lunii iulie a acestui an când magistrații i-au interzis lui Negoiță dreptul de a exercita profesia de agent de poliţie. Acesta lucra în cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu de aproape 20 de ani și, așa cum reiese din rechizitoriu, începuse să-și dea seama ce fel de soluții dau anumiți procurori în anumite cauze.

De aceea, își formase un obicei din a pretinde și primi bani și alte foloase de la persoanele care aveau un anumit interes în dosarele pe care el sau colegii săi le instrumentau.

De exemplu, în 2014bi-a fost repartizat un dosar de lovire. Negoiță știa că agresorul deținea o firmă de transport, așa că l-a contactat de mai multe ori să-i ceară combustibil pentru mașina personală. Nu a primit motorina, dar în schimb i-a dat de mai multe ori bani. Uneori chiar în fața sediului Poliției.

Polițistul Negoiță a tergiversat dosarul mai bine de doi ani până când acesta a fost redistribuit altui subofițer care a dus la capăt ancheta. La audieri, agresorul a declarat că a dat bani să i se rezolve dosarul, ceea ce nu s-a întâmplat. Așa au intrat pe fir cei de la Anticorupție.

La începutul lunii februarie 2016, i s-a repartizat un dosar în care reprezentanții unei firme, de fapt un magazin de haine din Târgu Jiu, erau acuzați că au sustras energie electrică. Negoiță s-a deplasat la magazin, a ales un trening marca Erreà pentru prietenul fiicei sale și apoi l-a sunat pe patron să vină la audieri. De fapt nu i-a luat nici o declarație, iar dosarul a ajuns la un alt polițist.

Paznicii unui supermarket din Târgu Jiu au alertat Poliția după ce au prins un individ cu două creme furate. Se întâmpla în 2017. Ca să-l scape de dosar, Negoiță i-a cerut bărbatului 150 de euro, promițându-i că soția sa, angajată a supermarketului, poate obține o adeverință că magazinul este de acord cu împăcarea. Polițistul a susținut că banii reprezentau un împrumut. I-a returnat, într-adevăr, dar în timpul urmării penale.

Negoiță l-a ajutat și pe un pădurar depistat în 2016 băut volan. Cum mai avea o condamnare de două luni de închisoare cu suspendare, pădurarul Constantin Purcăroiu a cerut ajutorul unui fost jandarm care îl cunoștea de mulți ani pe agentul-șef principal Negoiță.

Așa cum reiese din documentele aflate la dosar, polițistul i-a dat de înțeles că va interveni pe lângă polițistul care efectua cercetările și i-a cerut patru metri cubi de lemne. În mai 2018, Parchetul a decis renunțarea la urmărirea penală împotriva pădurarului pentru conducere sub influența alcoolului.

Legăturile polițistului cu lumea lemnelor nu s-au oprit aici. În 2017, Constantin Stan, patronul unei firme din Târgu Jiu, a fost amendat cu 6.000 de lei pentru că nu a putut justifica 13 m³ de cherestea, iar registrul de evidență a materialului lemnos nu completat corespunzător. Cheresteaua, în valoare de  6.982 lei, a fost confiscată.

Negoiță, care făcea câteodată parte din echipe de control la depozitele de material lemnos, i-a dat patronului informații privind inspecțiile. Pentru acestea a cerut și primit 700 de lei, zeci de căpriori de lemn și grinzi pentru acoperiș.

Judecătorii au considerat că faptele comise de polițist sunt grave. „Inculpatul a ales în mod rușinos, încălcând legea penală, să profite de această funcție în scopul obținerii de bani și alte foloase fără drept , implicând în activitățile sale infracționale și colegi de-ai lui”, se mai arată în sentință.

Un polițist leneș a amenințat un martor cu bătaia și pușcăria. Instanța: Nu reprezintă pericol grav

CEDO a condamnat România din cauza unor polițiști și magistrați ignoranți

Polițist, condamnat la trei ani cu executare. Ajuta șoferi prinși băuți la volan

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!