Skip to content

Un candidat la alegerile locale a lăsat Timișoara pentru satul natal: Mă întorc acasă pentru a scoate comuna din izolare și sărăcie

Multe filme, românești sau străine, au ca temă revenirea personajului principal în locul de baștină pentru a schimba ceva. Cosmin Petru Lațcu (foto) s-a decis să se întoarcă acasă, în Vermeș – județul Caraș-Severin, și să candideze pentru funcția de primar în comuna în care părinții lui au fost profesori.

Absolvent al Facultății de Matematică, fost ofițer în trupele speciale ale MAI, el lucrează în prezent în cadrul sistemului de apărare antigrindină cu rachete sol-aer din județul Timiș.

Contracandidatul său este primar de câteva mandate. În 2017, Ion Iacob Damian a fost condamnat definitiv la 1 an și 3 luni cu suspendare pentru instigare la furt și tăiere ilegală de arbori din pădurea comunală. În două zile, 75 de arbori au fost puși ilegal la pământ pentru că primarul Damian nu a fost în stare să asigure fonduri pentru încălzirea școlii și grădiniței pe timpul iernii, așa cum îl obliga legea.

L-am întrebat pe Cosmin Lațcu de ce a făcut pasul spre politică și cum vede dezvoltarea comunei care are peste 1.500 de locuitori.

De ce v-ați hotărât să intrați în politică candidând în comuna natală?

Întotdeauna am fost interesat de viața și clasa politică, însă nu am putut să mă implic cât timp am fost ofițer în Ministerul de Interne. Începând cu anul 2016 mi-am făcut ,,încălzirea” în stradă organizând în comuna Vermeș mai multe proteste față de nepăsarea administrației județene în ceea ce privește DJ 572 Berzovia-Vermeș-Limită cu județul Timiș.

Este un drum pe care vermeșenii sunt obligați să-l parcurgă zilnic, iar starea sa este una pe care cei care nu l-au traversat vreodată cu greu și-o pot imagina. Pe atunci eram destul de naiv să cred că primarul Vermeșului mă va sprijini, eram convins că și dânsul este nemulțumit de acest impediment major care obligă Vermeșul la izolare, depopulare, sărăcie și frustrare.

Care sunt problemele cu care se confruntă comuna?

Ar fi extrem de simplu să le enumăr pe cele cu care nu se confruntă: zero. Enumăr doar câteva, pentru că lista lor ar umple două pagini: corupție, incompetență, aroganță, dispreț față de cetățeni și lege, neimplicare, lipsa dialogului, lipsa proiectelor, delăsare etc.

Cum vedeți rezolvarea acestora?

Rezolvarea e una singură. Schimbarea actualei administrații care timp de 12 ani a avut o singură grijă: bunăstarea actualului edil și a câtorva apropiați.

Enumerați primele trei lucruri pe care intenționați să le schimbați dacă veți fi ales primar.

Prima urgență este reabilitarea DJ 572, drumul care leagă comuna de județul Timiș. Mulți vermeșeni chiar și-au pierdut locurile de muncă din cauză că transportul a devenit total nesustenabil din punct de vedere al timpului de deplasare și al uzurii excesive. La fel de urgentă este și deschiderea administrației locale către cetățenii pe care-i reprezintă și nu în ultimul rând, accesarea de fonduri europene.

Care este situația atragerii fondurilor europene în comună și cum vedeți dezvoltarea ei folosind banii europeni?

La momentul de față, Vermeșul are ZERO proiecte pe fonduri europene. Voi schimba radical această situație. Am în vedere inclusiv asocieri în care să invităm comunele limitrofe pentru a putea atrage fonduri ce se adresează unui număr de cetățeni pe care Vermeșul nu-l atinge.

Cum afectează lipsa infrastructurii din județ dezvoltarea comunei Vermeș?

Revenim din nou la problema principală: DJ 572, odată modernizat, devine principala cale de acces a jumătății vestice a Carașului spre autostrada Timișoara -Sibiu. Este de asemenea o variantă care scurtează ruta Reșița-Timișoara cu aproape 30 de km. Acestea sunt premise esențiale care vor crea o multitudine de oportunități de dezvoltare economică pentru comuna noastră în absolut toate domeniile.

Care este structura pe vârstă a comunei și cum intenționați să atrageți tinerii acasă?

Vârsta medie pe comună este în creștere de foarte mult timp, un număr important de cetățeni ai comunei și-au căutat traiul în Uniunea Europeană și este evident aici că vorbim de un segment al populației ce se situează undeva la 30 de ani, fapt cu atât mai grav.

Intenționez să identific terenuri din proprietatea privată a comunei pe care să le parcelez, iar apoi să fie oferite în condiții foarte avantajoase tinerilor pentru construcția de case. De asemenea, voi inființa în cadrul primăriei o structură care să se ocupe de sprijinirea vermeșenilor pentru a putea accesa fonduri dedicate micilor întreprinzători. Vermeșenii vor putea găsi la primărie tot ajutorul logistic și juridic necesar.

Ce tip de investitori puteți aduce în comună?

Mi-e greu să vă răspund la această întrebare înainte de a ajunge în primărie și a ști ce putem să oferim investitorilor. Nu aș face decât să mă hazardez în promisiuni electorale. Pot însă să vă spun cu siguranță că problema investitorilor și a creării de locuri de muncă va fi una dintre principalele preocupări.

Care sunt activitățile de bază ce pot fi finanțate cu fonduri europene?

Investițiile în infrastructura de bază: transport, rețele de apă potabilă, canalizare, sănătate publică, educație, eficiența energetică și energie regenerabilă, dar și în agricultură, dezvoltare rurală și IMM-uri.

De ce ați ales PNL?

Am ales PNL pentru ca am avut întotdeauna orientări de dreapta, dar, mai mult decât atât, îmi doresc să fac parte din noua generație de politicieni, generație de la care am mari așteptări.

UMBRA BARONILOR pe drumurile județene din Caraș – Severin

Grup infracțional organizat specializat în șantaj amoros la Serviciul de Ambulanță Caraș-Severin

Caraș-Severin: Bătrân păcălit că s-au schimbat banii și lăsat fără aproape 14.000 de lei și zece galbeni

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!