Skip to content

Alertă Comisia Europeană: Sandero II, Logan II MCV și Duster, probleme grave la pornire

Sunt șoferi care se întreabă de ce la Dacia Sandero II, Logan II MCV și Duster le rămâne cheia blocată în contact odată ce au pornit motorul. Problema este considerată una gravă și a fost publicată pe site-ul Comisiei Europene.

Comisia Europeană primește zilnic semnalări din partea autorităților naționale cu privire la produsele periculoase identificate pe piețele lor. Acestea sunt transmise prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase „Safety Gate”.

Semnalările includ informații despre tipurile de produse identificate, riscurile pe care le prezintă și măsurile luate la nivel național pentru a preveni sau pentru a restricționa comercializarea lor.

În fiecare săptămână se întocmește un raport cu aceste semnalări. În ultimul, emis pe 29 ianuarie 2021, se arată că autoturismele Dacia Sandero II, Logan II MCV și Duster au probleme cu cheia de contact. Aceasta se poate bloca în poziția pornire și astfel deteriorează demarorul care poate arde. Alerta emisă de Comisia Euroopeană este de nivelul: GRAV.

Problema a fost observată  în principal la Duster fabricat între 1 septembrie 2017 și 28 aprilie 2018, precum și la Sandero fabricat între 1 septembrie 2017 și 19 octombrie 2018. Autoturismele Dacia Sandero II și Logan II MCV cu un motor diesel dCi de 1.5 litri fabricat în Tanger (Maroc) și România, precum și Dacia Duster cu un motor diesel dCi de 1.5 litri fabricat la Pitești au aceleași probleme.

Autoturismele vor fi retrase de către producător. Alerta de mai sus a fost introdusă în sistemul european chiar de către autoritățile franceze. În total, în baza de date a Comisiei Europene apar 29 de alerte grave referitoare la autovehiculele Dacia.

În 2020, o alertă trimisă de autoritățile germane a scos la iveală faptul că autoturismele Duster fabricate între 26 noiembrie 2018 și 29 octombrie 2019în Româniai aveau probleme cu cadrul banchetei din spate care nu era suficient de puternic pentru a opri bagajele în portbagaj în caz de accident, sporind astfel riscul de rănire. Mașinile au fost rechemate în fabrică.

Loganurile MCV II fabricate între 29 mai și 25 iunie 2020 în Tanger aveau plăcuțele de frână asamblate incorect, ceea ce poate cauza o problemă la activarea ESP și implicit la pierderea controlului asupra vehiculului.

La mașinile Sandero II și Logan II fabricate înainte de 26 iulie 2019, echipate cu motor H4Bt și produse la Pitești și în Maroc, s-a constatat riscul producerii unui incendiu din cauza bateriei. Borna pozitivă putea intra în contact cu absorbantul de căldură de la alternator. Acest lucru poate duce la un scurtcircuit electric și la un risc crescut de incendiu la motorului. Mașinile au fost retrase de către producător.

Probleme cu bateria au avut și Duster II, Logan II, Logan II MCV, Sandero II produse în România între 11 și iunie 2018. Borna pozitivă nu era sudată corect, ceea ce ducea la imposibilitatea pronirii mașinii.

Dokker, Lodgy, Logan, Sandero fabricate între 4 aprilie 2018 și 28 august 2018 aveau probleme cu airbag-ul șoferului care nu funcționa corespunzător. La Loganul MCV fabricat între 23 noiembrie 2016 și 4 ianuarie 2018 în România montarea coloanei de direcție nu a fost făcută corect. Mașinile au fost rechemate de către producător.

Și autoturismul Logan II MCV, numerele omologărilor de tip:E2 * 2001/116 * 0314 * 81, e2 * 2001/116 * 0314 * 83, e2 * 2001/116 * 0314 * 84, fabricat până la data de 5 februarie 2019 în Maroc avea probleme cu direcția din cauza strângerii insuficiente a șuruburilor de fixare a coloanei de direcție inferioare. Aceasta ducea la mișcări verticale ale volanului și afecta controlul direcției vehiculului.

Logan II, Logan II MCV, Sandero II, Dokker, Lodgy construite în perioada 1 martie 2018-7 aprilie 2018 nu aveau convertizorul catalitic sudat în mod corect. În consecință, gazele de evacuare se puteau scurge în compartimentul motorului.

Autoturismele Sandero și Logan fabricate între februarie 2013 și iunie 2015 în Maroc și România, echipate cu K9K 612 și cu volan pe partea dreaptă, aveau probleme cu conducta de alimentare cu combustibil care se freca de alte componente, uzura acesetia putând duce la răspândirea motorinei pe șosea.

Accidente grave produse de șoferii care conduc autoturisme cu volan pe dreapta

La Sandero și Logan fabricate între 22 și 25 septembrie 2017, problema o reprezenta fisurile din butucurile roților de pe față. Aceste fisuri pot duce la desprinderea roților.

Mașinile Duster produse între 30 iunie 2017 și 16 ocotmbrie 2017 aveau o problemă de software care afecta sistemul de pornire. Tot la Duster s-a constatat că, de la începutul producției și până în 25 mai 2017, mașina avea probleme cu claxonul care nu corespundea cu sistemul electric și putea duce la oprirea funcționării airbag-ului de pe partea șoferului. În alte cazuri, din cauza folosirii unor cabluri inadecvate, claxonul se defecta.

De altfel, autoturismele din gama Duster, Logan and Sandero produse în perioadele 24 septembrie – 4 noiembrie 2012, 10 decembrie 2012 – 20 ianuarie 2013, 12 aprilie – 26 mai 2013 și 6 noiembrie – 15 decembrie 2013 aveau airbag-ul șoferul nefuncțional în caz de impact.

Dokkerul fabricat în perioada 3 iulie 2015 -11 octombrie 2016 în Maroc avea probleme cu sistemul de blocare ale portierelor laterale. În cazul unui impact lateral, ușile glisante se puteau deschide, ceea ce însemna un risc crescut de vătămare pentru pasageri.

O gravă problemă a fost găsită la sistemul de frânare la Logan II, Sandero II fabricate între 21 septembrie și 5 octombrie 2016. Probleme grave la frâne s-au descoperit și la Dokker și Lodgy asamblate în 2016 în anumite intervale de timp cuprinse între februarie și aprilie.

Au fost afectate vehiculele echipate cu o unitate hidraulică de tip ABS-ESC. Problema a apărut în timpul procesului de fabricație când această unitate a fost contaminată cu particule din plastic sau metal. Contaminarea duce la scăderea eficienței sistemului de frânare antiblocare și/sau a controlului electronic al stabilității.

Deficiențe la sistemul ABS au avut și Logan și Sandero de pasageri construite între 26 mai și 12 noiembrie 2008. Sistemul de control ABS nu funcționa corect, șoferul nefiind avertizat că ar putea exista o problemă cu frânele.

Modelul Duster H79 4×2 produs la noi în țară între 13 martie și 2 iunie 2014 avea probleme cu arcul suspensiei din spate. Acesta se desprindea ușor când mașina circula pe drum neasfaltat, cu denivelări.

Tot la Duster, dar la „Dust4x4” construit în România până la data de 12 aprilie 2011 avea probleme cu frânarea din cauza acumulărilor de zăpadă pe un suport de fixare al conductei de frânare. Aceasta se fisura astfel foarte ușor. Problema a fost corectată ulterior. În toate cazurile, deficiențele au fost remediate fie de producător, fie de către distribuitor.

ANIVERSARE: Dacia 1100 a împlinit 50 de ani

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!