Italienii şi spaniolii vor petrece sărbătorile de Paşte în izolare. Guvernul italian a decis să închidă toată ţara chiar de Paştele catolic, de teama unui nou val de îmbolnăviri. Spaniolii vor lua măsuri similare pentru a nu periclita turismul, scrie Mediafax.
Toată Italia va fi considerată „zonă roşie”, carantina totală intrând în vigoare de luni, 15 martie. Anul acesta, Paștele Catolic pică în data de 4 aprilie. Conform altor surse, 16 dintre cele 20 regiuni vor fi zone roșii.
„Sunt conştient că măsurile vor avea consecinţe asupra educaţiei copiilor, economiei şi stării psihologice a tuturor”, a declarat Mario Draghi, premierul Italiei.
El le-a mulţumit cedlor care tăriesc în Italia pentru răbdare şi i-a anunţat că vor petrece Paştele în izolare naţională, având în vedere că bilanţul îmbolnăvirilor este tot mai mare.
Magazinele care nu vând produse de primă necesitate vor fi închise în perioada 3-5 aprilie, iar italienii nu vor fi lăsaţi să iasă din locuinţe decât pentru motive justificate.
Atenție la înșelăciunea prin metoda COVID-19!
Ministerul român al Afacerilor Externe atrage atenția că românii care fac deplasări în Italia și s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia au obligația de a prezenta transportatorului o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.
În cazul neprezentării testului menționat anterior, este necesară autoizolarea pentru 14 zile. Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză.
Excepții fac anumite categorii de persoane, cum ar fi muncitorii transfrontalieri, șoferii de TIR, medicii etc., cu condiția să nu prezinte simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la sosirea în Italia.
Orice persoană care sosește în Italia este obligată să prezinte transportatorului sau autorităților italiene abilitate o declarație pe propria răspundere, cu indicarea clară a următoarelor elemente: statele și teritoriile străine în care persoana s-a aflat sau pe care le-a tranzitat în cele 14 zile anterioare intrării în Italia; motivele deplasării, în cazul intrării din statele sau teritoriile cu risc mare de îmbolnăvire.
ITALIA: Guvernul a băgat sub preș numărul real al infectărilor cu Sars-Cov-2. Serviciile secrete susțin că este cu 50% mai mare
Tranzitul Italiei se face într-o perioadă de maximum 36 de ore cu un mijloc de transport privat, cu obligația de a părăsi teritoriul italian la expirarea termenului sau, în caz contrar, de a se supune măsurilor de autoizolare și supraveghere sanitară.
În cazul intrării în Italia cu o cursă aeriană de linie, este permisă continuarea călătoriei cu un alt mijloc de transport aerian de linie către destinația finală menționată în declarație, cu condiția de a nu părăsi zonele special amenajate în interiorul aeroporturilor.
Trebuie precizat că la data de 13.02.2021, Ministerul Sănătății italian a adoptat o nouă ordonanță prin care au fost introduse noi restricții pentru persoanele care intră pe teritoriul național din Austria. Este permisă intrarea și tranzitul pe teritoriul italian pentru persoanele care, în cele 14 zile anterioare sosirii, s-au aflat sau au tranzitat pentru o perioadă de peste 12 ore teritoriul austriac.
Condițiile sunt: prezentarea unei adeverințe care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2; obligația de a se supune unui test molecular sau de captură antigen sau de a efectua un test în cel mult 48 de ore de la intrarea pe teritoriul italian, în cadrul autorității sanitare competente.
NORVEGIA: Român, arestat pentru deținerea unui document cu rezultat negativ la COVID-19
Indiferent de rezultatul testului, persoanele sunt obligate să se supună măsurii de autoizolare pentru o perioadă de 14 zile și să comunice de îndată sosirea pe teritoriul italian Departamentului de Prevenire din cadrul Autorității sanitare competente teritorial. Mai există obligația de a se supune unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, la expirarea celor 14 zile de izolare.
Decretul emis de autoritățile italiene este valabil în perioada 6 martie – 6 aprilie 2021.
Pe de altă parte, guvernul spaniol nu vrea să pună în pericol sezonul turistic, așa că a anunțat măsuri similare.
„Obiectivul pe care-l susţine toată lumea este să salvăm vieţi, nu să salvăm săptămâni (cu referire la Săptămâna Paştilor) şi nici alte sărbători”, a spus Carolina Darias, ministrul Sănătăţii din Spania.
Regiunile spaniole se autoizolează în perioada Paştelui i pe durata minivacanţei de Sf. Iosif, din 19 martie.
Reuniunile sunt permise doar pentru patru persoane din aceeaşi locuinţă sau şase în aer liber. În majoritatea regiunilor se menține restricția de călătorie pe timpul nopții. Nu se iese după ora 23.00.