Deputaţii germani au adoptat miercuri, 21 aprilie, o modificare controversată, așa-numita „frână de urgență”, a Legii naționale de protecție împotriva infecțiilor care consolidează puterile guvernului cancelarului Angela Merkel pentru a înăspri lupta contra celui de-al treilea val al pandemiei.
Această reformă a legii care întăreşte prerogativele sanitare la nivel federal faţă de cele ale landurilor impune declanşarea automată a restricţiilor dure la nivel naţional atunci când incidența infectărilor la șapte zile depășește 100 la 100.000 de locuitori.
Modificarea a putut fi adoptată datorită voturilor conservatorilor şi ale social-democraţilor, aliaţi la guvernare şi majoritari în parlament.
GERMANIA a reintrat pe lista țărilor pentru care se instituie carantina la sosirea în România
În total, 342 de deputaţi au votat în favoarea reformei legii, 250 s-au pronunţat împotrivă şi 64 s-au abţinut.
Camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, urmează să supună joi la vot legea în noua formă.
Vicecancelarul Olaf Scholz a declarat că este nevoie de claritate şi consecvenţă, subliniind necesitatea unor măsuri la nivel federal şi nu doar la nivelul landurilor.
Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a descris situaţia ca ”extrem de gravă”, cu 5.000 de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă.
În urma adoptării legii în Bundesrat, noile reguli se vor putea aplica la nivel național cel puțin de sâmbătă și ar putea rămâne în vigoare până cel mult pe 31 iunie 2021.
GERMANIA: Restricțiile severe introduse de „frâna de urgență” au intrat sâmbătă în vigoare
Printre cele mai importante modificări se numără și interdicții de circulație pe timpul nopții, în intervalul 22:00 – 5:00.
De asemenea, se vor institui restricții de contact, se vor închide școlile de la o incidență de peste 165, se vor închide magazinele neesențiale.
Pentru nerespectarea noilor restricții prevăzute în forma modificată a Legii se vor aplica amenzi.