Imaginile false care au sigla CNN devin virale. Actorul Steven Seagal, care are cetățenie rusă din 2016, este prezentat ca luptând în trupele speciale ale lui Putin.
Alte imagini fac referire la un american ucis în Ucraina și la o amenințare a lui Putin împotriva Indiei.
O imagine falsă, care se vrea a fi o captură de ecran a unei postări CNN despre Steven Seagal, îl arată pe Seagal, cunoscut ca un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, purtând o uniformă militară și purtând o armă.
Textul postării false CNN este: „Agențiile de informații din întreaga lume l-au depistat pe actorul american Steven Seagal printre forțele speciale ruse poziționate la periferia aerodromului Gostomel, lângă Kiev, capturate de trupele aeriene ruse”.
CNN nu a raportat niciodată așa ceva, iar fotografia lui Seagal înarmat și în uniformă este din filmul „Cartels ”, care a fost lansat în 2017, și nu din războiul din Ucraina.
Nu a existat niciun indiciu că Seagal, care are 69 de ani, este implicat în război. El a declarat luni pentru televiziunea americană Fox că Ucraina și Rusia sunt „o singură familie” și a învinovățit „propaganda” din afara celor două state pentru provocarea ostilității între țări.
Seagal a mai spus că dorește „o rezoluție pozitivă, pașnică, în care să putem trăi și să prosperăm împreună în pace”.
În 2017, actorul american a primit o interdicție de a intra în Ucraina pe o perioadă de cinci ani, fiind considerat o amenințare la securitatea statului după ce a susținut dreptul lui Putin de a anexa Crimeea, potrivit The Washington Post.
Un american mort de două ori
A doua știre falsă îl are ca protagonist pe un activist american. Pe 28 februarie 2022, un înalt oficial rus de la ONU a vrut să demonstreze că CNN inventează știri.
Diplomatul a arătat două mesaje pe Tweeter în care activistul Bernie Gores este prezentat pe un cont numit „CNN Afganistan” ca fiind un jurnalist executat de talibani în Kabul. Pe un alt cont, numit „CNN Ucraina”, aceeași persoană este menționată ca „prima victimă americană a crizei din Ucraina”, fiind ucis de o „mină plantată de separatiști susținuți de Rusia”. ”
Potrivit CNN, numeroși utilizatori de rețele sociale au fost păcăliți de conturile false și au criticat sau luat în derâdere televiziunea pentru că ar fi scris că același bărbat a murit în două războaie diferite.
Ambele tweet-uri despre ucisul „Bernie Gores” sunt inventii și nu au legătură cu CNN. Conturile „CNN Ucraina” și „CNN Afganistan” sunt false și au fost suspendate de Twitter pentru încălcarea politicii sale privind uzurparea identității.
Fotografia „Bernie Gores” folosită în ambele tweet-uri este de fapt o fotografie a lui Jordie McCraty Jordan, un american cunoscut în lumea gamerilor.
În august 2021, Reuters a atras atenția asupra falsului tweet „CNN Afganistan” despre „Bernie Gores” în august. Dar tweet-ul a revenit în forță în februarie 2022 când a fost postat tweet-ul fals „CNN Ucraina”.
FactCheck.org a raportat că „CNN Ucraina” a fost creat în februarie anul acesta și avea doar 129 de urmăritori. Dar asta nu a împiedicat tweet-ul său „Bernie Gores” să fie redistribuit ca o captură de ecran.
Amenințări false ale lui Putin împotriva Indiei
O altă imagine falsă care a circulat pe rețelele de socializare în ultimele două săptămâni pare a fi o captură de ecran dintr-o emisiune de televiziune CNN.
Imaginea îl prezintă pe Putin în stânga și pe jurnalistul CNN Frederik Pleitgen. Textul din burtieră ar fi o presupusă amenințare a președintelui rus: „India nu ar trebui să intervină, altfel fiți gata să faceți față consecințelor”.
Potrivit CNN, imaginea fost modificată digital. Propoziția inventată despre India a fost inserată într-o captură de ecran din noiembrie 2019. Textul real pe care CNN l-a difuzat în acel spot spunea: „Înalți oficiali ruși fac glume pe tema intervențiilor în alegerile din SUA din 2020”
Formatarea și gramatica proastă sunt un prim semn al imaginii fabricate. În plus, este se vede foarte clar că imaginea nu este din 2022 este faptul că în textul de sub fotografia lui Pleitgen se menționează o procedură de destituire a președintelui SUA. În 2022 nu au existat astfel de acțiuni.