Skip to content

De ce se rostogolesc câinii în fecale sau hoituri?

caine fecale

Câinii au o obsesie de a se rostogoli în substanțe urât mirositoare. Ar putea fi parte a unei forme de comunicare pe care abia acum începe omul să o înțeleagă. Oricine a observat reacția fericită a câinelui său după ce s-a frecat de ceva dezgustător știe la ce ne referim.

Un canadian care studiază studiază comportamentul lupilor sălbatici, al vulpilor și al coioților a observat că Zyla, cățelușa sa, se bucura să se frece de excremente de animale.

Toți proprietarii de câini știu ce înseamnă să le miroasă patrupedul a hoit sau excremente. Oamenii au domesticit pentru prima dată câinii în urmă cu aproximativ 23.000 de ani, dar există surprinzător de puține cercetări despre motivul exact pentru care câinii par să aibă o asemenea plăcere, scrie BBC.

Una dintre teoriile principale este că acest gest este moștenit, demult având o altă funcție. Lupii se rostogolesc în excrementele altor specii și chiar în cadavrele animalelor moarte, nna dintre explicații ar fi camuflajul olfactiv atunci când vânează.

Un studiu din 1986, în care biologii au observat frecarea cu mirosuri în două grupuri de lupi în captivitate din Canada, pune la îndoială această idee. Cercetătorii au oferit lupilor o gamă de mirosuri diferite, dar aceștia nu au fost interesați să se frece de excrementele erbivorelor precum oile sau caii.
Metodele nemiloase ale mafiei cerșetorilor din Austria: Câini din România sedați pentru profit

În schimb, mirosurile preferate erau cele artificiale, cum ar fi parfumurile sau uleiul de motor, o alegere surprinzătoare pentru un vânător care vrea să se ascundă. Cercetătorii au mai constatat că al doilea miros preferat al lupilor era excrementele altor carnivore, precum pumele și urșii negri.

Pat Goodmann, de la Wolf Park din Indiana, a studiat mulți ani frecarea cu mirosuri la lupi și a observat că aceștia sunt dispuși să se rostogolească în mirosul canidelor străine și al pisicilor domestice. Deși lupii pot vâna ocazional prin ambuscadă, a explicat ea, cel mai des își urmăresc prada și nu necesită acest camuflaj olfactiv.

Așadar, ar putea avea rostogolirea în mirosuri puternice un alt scop de camuflaj? Este posibil să ajute câinii mai mici să evite alți prădători, idee susținută de ecologistul Max Allen care și-a publicat concluziile în 2016 pe când era la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Cu ajutorul camerelor de luat vederi, el a capturat un comportament neobișnuit al vulpilor gri dintr-o zonă a Californiei. Acestea vizitau regulat locul unde pumele masculi își marcau teritoriul și se frecau de pământul proaspăt urinat. Allen crede că vulpile fac acest lucru pentru a se ascunde de prădători mari, cum ar fi coioții. „Vulpile nu pot realmente să se apere, așa că ele exploatează mirosul pumei pentru a obține un fel de protecție. Mirosind ca o pumă, ar putea avea timp să scape.”
Ucigaș de câini, arestat pentru afaceri ilegale cu vite

Un alt cercetător a explicat că lupii pe care i-a studiat aveau următorul comportament: dacă unul începea să se frece de un cadavru de cerb, întreaga haită se freca și ea. Dar acest lucru nu explică de ce canidele mai mari, cum ar fi lupii, se freacă și ele cu mirosul lăsat de alți prădători.

În cazul câinelei tău de companie, ar putea exista un aspect social al comportamentului. Animalul încearcă pur și simplu să împărtășească cu stăpânul un miros interesant. Sunt animale care văd lumea prin nas și ar putea fi o modalitate utilă de a împărtăși informații cu restul haitei lor în sălbăticie. Iar stăpânul face parte din haită.

Un studiu făcut pe hienele în captivitate a arătat că, atunci când animalele aveau miros de cadavru pe blană, primeau mai multă îngrijire din partea grupului. Dacă mirosul era înlocuit cu cel de camfor, aceste saluturi sociale erau reduse.

Frecarea cu mirosuri pare să aibă o asociere cu hrana, dar un studiu făcut pe lupii de la o grădină zoologică din Croația a indicat că rostogolirea în mirosuri face parte dintr-o formă mai complexă de comunicare despre lumea din jurul lor. Timp de doi ani au fost expuși la diferite mirosuri. Deși petreceau mult timp mirosind excremente de erbivore, lupii preferau să se tăvălească în mirosuri pe care nu le întâlniseră înainte: curry, rozmarin și lână de oaie.

Alți crcetători cred că explicația este mai simplă. Haitele de lupi studiate în Canada au arătat că liderul haitei tindea să fie primul care se rostogolea într-un miros puternic și era urmat de ceilalți. Ar putea fi vorba despre stabilirea unui miros de grup.

Această idee de a împărtăși un miros pentru a crește sentimentul de „împreună” a fost observată și la câinii sălbatici africani. Femelele se rostogolesc în urina masculilor din grupul la care doresc să se alăture. Membrii unei astfel de haite se freacă regulat de glandele de miros ale altora pentru a prelua mirosul.
Zeci de câini care urmau să fie uciși și mâncați, salvați de o organizație internațională

Aceasta susține ideea că animalele de haită, cum ar fi lupii și câinii, ar putea folosi frecarea de mirosuri ca o modalitate de a se integra într-un grup. Ar putea fi și o modalitate a animalelor de haită să-și îmbunătățească poziția socială. Prin rostogolirea în mirosul unui animal mai în vârstă, ar putea avea un statut mai înalt în haită.

Un studiu recent condus de un biolog la Universitatea din Bologna, Italia, a sugerat însă explicații mai complexe. Lupii par să capabili să se recunoască prin mirosurile pe care le lasă în urmă, un fel de „oglindă olfactivă”. Lupii în captivitate nu se frecau niciodată de propriul miros, dar se frecau de mirosurile altora din grupul lor, fapt ce pare să indice că sunt conștienți de mirosurile ‘nu eu/altul’ pe care vor să le colecteze din mediu. Comportamentul de frecare cu mirosuri ar putea avea multiple funcții: mimetism, socialitate și identitate.

O idee propusă de specialistul în comportamentul câinilor Michael Fox în cartea sa din 2007, Dog Body, Dog Mind, este că aceste animale ar putea colecta mirosuri pentru plăcere, la fel cum oamenii care se dau cu parfum. El sugerează că un parfum uman ar putea să ajute la descurajarea unui câine de a căuta mirosuri neplăcute. Totuși, motivația de bază rămâne un mister.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!