Skip to content

Doi copii și cinci adulți, aproape de înec în Deltă. Închisoare cu suspendare pentru barcagiu

Turiștii care merg în Delta Dunării trebuie să aibă mare grijă în ce ambarcațiuni se urcă când vor să facă plimbări nautice.

Tribunalul Constanța a condamnat la sfârșitul lunii martie 2020 un tânăr care în urmă cu doi ani aproape a trimis pe fundul Dunării doi copii și cinci adulți în timp ce îi plimba cu barca pe Dunăre.

Cătălin Ene este din comuna Băltenii de Jos, județul Tulcea, și are acum 20 de ani. În 2018, pe când era elev la un liceu tehnologic, a produs un accident naval când conducea o ambarcațiune fără a avea brevet pentru navigat în ape internaționale.

Doi copii și cinci adulți au fost la un pas să se înece în Dunăre după ce ambarcațiunea a luat apă pentru că tânărul i-a lăsat baltă și a pornit înotând spre mal.

DIICOT l-a trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător.

Duminică, 29 aprilie 2018, în jurul orei 13.30, polițiștii au fost anunțați prin 112 că o ambarcațiune de agrement s-a răsturnat în zona Km 88 + 500 a brațului Sfântu Gheorghe, în aval de Portul Mahmudia.

Elev de liceu, pe atunci, Ene a declarat că în duminica respectivă în timp ce era acasă s-a decis să plece la Mahmudia pentru a face câteva cumpărături.

A cerut unei rude să-i împrumute ambarcațiunea fără să-i spună că nu are permis de conducere internațional de ambarcațiune. La destinație, Ene susține că a fost acostat de un cunoscut care l-a întrebat dacă nu vrea să plimbe cu barca timp de două ore câteva persoane.

Tânărul a fost de acord și le-a dat membrilor grupului, doi copii și cinci adulți, câte o vestă de salvare. Turiștii, clienți ai unei pensiuni din zonă, au observat imediat că ceva nu este în regulă.

Vestele de salvare nu erau conforme cu prevedrile legale, iar cele pentru copii erau prea mari. Cu toate acestea, au urcat în ambarcațiune.

În timp ce traversa brațul Sfântu Gheorghe, s-a produs incidentul. Barca a început să ia apă rapid și să se scufunde.

Pasagarii și barcagiul au ajuns toți în apă, turiștii fiind salvați de cel care le aranjase plimbarea. Asta pentru că Ene i-a lăsat baltă și a pornit înot spre mal, ignorând țipetele victimelor.

În timpul anchetei, el a declarat că pe lângă ambarcațiunea lor a trecut în viteză o alta care a provocat valuri, iar incidentul a fost cauzat și de unul dintre pasageri care și-a schimbat brusc poziția.

Aceste afirmații au fost demontate de cei cinci clienți. Ei au declarat că ambarcațiunea s-a scufundat ca urmare a manevrelor barcagiului și nu ale pasagerilor.

Mai mult, Ene nu le-a acordat primul ajutor după ce au ajuns în apă și a plecat înot spre mal, cu toate că ei erau cât pe ce să se înece.

Unul dintre ei rămăsese agățat în barca care se scufunda, fiind salvat de o altă persoană din grup.

Pedeapsa pentru infracțiunea comisă este de la unu la cinci ani, dar judecătorii constănțeni s-au dovedit blânzi având în vedere condițiile în care a avut loc evenimentul.

Ene a primit un an de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de trei ani, perioadă în care trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 100 de zile în cadrul Primăriei Mahmudia sau Inspectoratului Şcolar Județean Tulcea.

Sute de tone de deșeuri toxice aduse de Securitate din Occident, folosite în construcții

Comisar din Penitenciarul Tulcea, contrabandist pentru un criminal condamnat

Penitenciarul Tulcea, Raiul pușcăriașilor. Gardieni, arestați pentru mită

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!