Marea Britanie se pregătește ca din 2021 să blocheze intrarea, după încheierea tranziției post-Brexit, noilor imigranți „cu un nivel scăzut de calificare”, care nu cunosc limba engleză. Inclusiv a celor care vor bate la porțile Regatului Unit din țări UE.
Acesta este obiectivul sistemului cu punctaj „australian” anunțat de ceva timp de guvernul lui Boris Johnson, conform detaliilor ilustrate miercuri, 19 februarie, de ministrul de Interne, Priti Patel.
Conform planurilor guvernamentale, viza de muncă ce urmează să fie introdusă după Brexit va fi acordată numai solicitanților – europeni și non-europeni – care au minimum 70 de puncte.
Punctele vor fi acordate numai celor care au deja oferte de muncă de la 26.000 lire sterline pe an în sus, calificări educaționale specifice (cum ar fi doctoratul), calificare pentru sectoarele cu deficit de locuri de muncă în Regatul Unit și cunosc limba engleză.
Opoziția a contestat această strategie, argumentând că modelul australian filtrează, dar încurajează imigrația, în timp ce această versiune britanică amenință să o descurajeze în mod direct.
Laburiștii au solicitat să se asigure cel puțin unele excepții în sectoarele strategice, cum ar fi sănătatea, unde rolurile de asistent medical sunt în prezent acoperite în mare măsură de străini.
Confederația Industriei Britanice, în numele antreprenorilor, a lăudat unele aspecte ale reformei anunțate, însă și-a exprimat îngrijorarea asupra riscurilor de limitare a recrutării forței de muncă de către firme.
Patel a răspuns că lumea afacerilor va putea conta în continuare pe cei peste trei milioane de cetățeni ai UE care lucrează deja în Regat (care nu sunt afectați de noile reguli). Pentru ceilalți va trebui să se „abandoneze căutarea de angajați imigranți cu costuri reduse”, investind mai degrabă în dezvoltarea „tehnologiilor de automatizare”.
Ministrul de Externe: „Românii din Marea Britanie să nu se îngrijoreze din cauza BREXIT-ului”