Polițiștii de Frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în data de 20 februarie 2020 în portul Constanța o firmă din București care efectua activități de import ilegal de deșeuri în România. Marfa venea din Marea Britanie.
Acestea erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind obiecte casnice second hand.
Potrivit Pro TV, marfa era stropită cu substanțe chimice pentru a nu atrage șobolanii și gândacii.
Un procentaj de 60-70-80 la sută sunt gunoaie și cele care mai erau cât de cât în stare bună erau tratate timp de 22 de ore cu ceva dezinfectant, substanțe care sunt toxice. Inclusiv cutii de lapte pentru copii (Teodor Niță, procuror Curtea de Apel Constanța)
Procurorul Teodor Niță a declarat în timpul audierilor pentru șefia DIICOT, în ianuarie 2020, că România riscă să devină groapa de gunoi a Europei.
Firma din Marea Britanie care a exportat mărfurile este înregistrată în Birmingham și se numește New Henna Traders (UK) Limited, a fost înființată în 2010 și are ca obiect de activitate vânzarea angro a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Este deținută de Abid Iqbal, un pakistanez care de curând a primit cetățenia britanică.
Societatea comercială din România care a importat gunoaiele se numește SC Production Development SRL.
A fost înființată în 2013 în București și este deținută de Vlad Chiru și Gheorghe Talpău, ambii fiind originari din Bârlad, județul Vaslui.
Production Development are magazine în Constanța, Craiova, Râmnicu Vâlcea, București, Brașov, Ploiești, Sibiu și Pitești.
Gheorghe Talpău, de profesie inginer, a lucrat în Anglia și a avut o firmă în Warwickshire, la 50 de km de Birmingham, pe care a radiat-o la sfârșitul lui noiembrie 2016.
Cei doi au mai multe magazine cu jucării pe care le vând la kilogram.
Cotidianul Adevărul a publicat în martie 2016 articolul „Magazinul de jucării reciclate, locul în care reacţiile copiilor sunt nepreţuite” în care Chiru și Talpău explicau cum funcționează afacerea.
La fiecare două săptămâni, în magazinele deținute de cei doi ajungea o tonă de jucării, conform publicației menționate mai sus.
„Contra unei sume mici de bani sau chiar gratuit, copiii îşi duc jucăriile la centrele de reciclare. Acestea sunt colectate, sortate atent şi apoi reciclate sub forma de revânzare către diverse state din Europa. Este un procedeu extrem de avantajos”, declara Vlad Chiru.
„Jucăriile le vindem la kilogram. Marfa vine din UE, le primim la cutii, nu ştim exact ce primim în ele, le luăm în magazin, le sortăm le punem pe rafturi şi aşteptăm să vină clienţii”, a explicat Gheorghe Talpău pentru publicația Bună Ziua Brașov în februarie 2017 când a deschis un magazin în oraș.
O femeie din Brașov era încântată, potrivit sursei menționate, că poate face bucurii copiilor săi fără să scoată prea mulţi bani din buzunar.
Tot jurnaliștii brașoveni menționau că Talpău și Chiru donau multe jucării unor fundații și asociații pentru copiii sărmani.
Chiru și Talpău dețin câteva firme care se ocupă cu vânzarea de produse la mâna a doua, una dintre ele numindu-se, ironic parcă, Home Scrapyard SRL, în traducere Casa Deșeurilor SRL, iar altele Jucării Bune SRL, Jucării Extraordinare SRL sau Jucării Faine SRL.
România, înecată în gunoaie, riscă sancțiuni dacă nu reciclează jumătate din deșeuri până în 2020