Pe 25 iunie 2021, în Spania a intrat în vigoare legea privind eutanasia persoanelor care suferă de o infirmitate gravă și incurabilă sau de o boală gravă ori cronică. Legea fusese aprobată de parlament în urmă cu trei luni.
„Episcopii spanioli care s-au implicat activ împotriva acestei norme, invocând tutelarea sacralității vieții, și-au exprimat profunda întristare cu privire la noua lege, reiterând că Domnul nostru Isus Cristos a venit pentru a da viața și pentru a ne aminti demnitatea fiecărei persoane umane”, scria pe 28 iunie Vatican News.
Cardinalul Carlos Osoro Sierra, arhiepiscop de Madrid și vicepreședinte al episcopatului iberic, a declarat pentru sursa citată că este întristat de intrarea în vigoare a legii. „Cu iubire și pasiune trebuie să oferim viața și îngrijiri și nu moartea”, a scris acesta pe Tweeter.
Același canal de comunicare l-a folosit și monseniorul Ginés García Beltrán care a amintit că „viața plăpândă nu trebuie distrusă, ci îngrijită”.
El a mai adăugat că oamenii trebuie să țintească spre îngrijiri paliative eficiente și i-a îndemnat pe toți cei care trăiesc în Spania „să-și facă testamentul biologic”.
Consiliul Europei verifică Vaticanul pentru măsurile luate împotriva spălării banilor
Secretarul general și purtător de cuvânt al episcopilor iberici, monseniorul Luis Argüello, a declarat la o conferință de presă ținută zilele trecute că trebuie invocat respectarea dreptului la obiecție pe motive de conștiință a lucrătorilor sanitari catolici și a spitalelor și caselor de îngrijire gestionate de Biserica Catolică. În Spania, aproape 59% din populație s-au declarat catolici.
Legea recent intrată în vigoare reglementează, mai menționează sursa citată, atât eutanasia, cât și sinuciderea asistată și prevede un parcurs special pentru a se asigura de voința efectivă a bolnavului cu privire la una din cele două posibilități.
Solicitantul va trebui să prezinte respectiva cerere de două ori în curs de 15 zile. De asemenea, persoana bolnavă trebuie să demonstreze, în scris, că poate recurge la îngrijiri paliative.
Ulterior, va fi alcătuită o comisie alcătuită din medici, juriști și asistenți medicali care se va ocupa de autorizația definitivă ce trebuie formulată în termen de 19 zile. În orice moment, pacientul este liber să întrerupă procedura.