Skip to content

Are sau nu masca de protecție GPS? Un pilot grec a păcălit internauții și trolii

Fotografii și imagini video circulă online cu diferite titluri. În contextul pandemiei de COVID-19 s-a dovedit că cele mai multe sunt false, în sensul că imaginile nu au legătură cu descrierea făcută.

Brecht Castel este un jurnalist belgian care lucrează pentru publicațiile Knack și De Standaard și este specialist în dovedirea informațiilor false care apar pe rețele de socializare.

Pe rețelele de socializare circulă un videoclip care arată că măștile de protecție conțin dispozitive GPS și astfel oamenii pot fi urmăriți. Jurnalistul a analizat acest videoclip și a ajuns la concluzia că imaginile sunt realizate de un pilot grec de elicopter care a a făcut o farsă să vadă cum reacționează oamenii.

Pe 28 septembrie 2020, o femeie a postat un videoclip în grupul flamand de Facebook Viruswaanzin  (Nebunia Virusului). Acesta grup are 8.600 de membri care se opun măsurilor restrictive impuse de noul coronavirus, iar videoclipul a fost considerat real de aceștia. Sunt însă și comentarii care denotă că unii membri au făcut verificări și nu au găsit niciun cip.

În videoclip se vede cum cineva pare să „scaneze” o mască de protecție cu un smartphone și apoi coordonatele GPS ale măștii apar pe smartphone prin Google Maps.

Apoi se observă că cineva deschide masca de protecție și găsește un cip în ea. Se aud doi bărbați vorbind, iar videoclipul se încheie cu câteva cuvinte în limba engleză care denotă uimirea și șocul.

Calitatea imaginii videoclipului postat pe acel grup este slabă, dar există metode de a verifica originea lui. O captură a ecranului făcută în momentul scanării măștii a fost încărcată pe Google Images. Motorul de căutare a recunoscut că este un „smartphone” și a găsit un site care conține aceeași imagine.

Site-ul este din Slovacia (spravy.sk) și are știri cu horoscop, dar există un articol care conține aceeași imagine. Se dovedește a fi „un videoclip șocant al unui slovac care arată de ce este obligatorie o mască”.

Această versiune a videoclipului a fost încărcată de un slovac care critică obligația de a masca gura, imaginile fiind identice cu cele din postarea de pe grupul din Belgia.

Videoclipul postat în Slovacia are o calitate mai bună a imaginii decât cel din Belgia, ceea ce permite investigații suplimentare. O nouă captură a ecranului scoate la iveală detalii care anterior nu erau vizibile și care, în această versiune, sunt foarte clare.

De exemplu, se văd clar litere grecești pe ecranul smartphone-ului, dar și coordonatele GPS ale telefonului. În centrul ecranului se poate citi „Condor Nest Ltd”. Dacă introducem aceste cuvinte în Google Maps, ajungem la un heliport aflat la 30 de kilometri nord de Atena.

 

Dacă un astfel de videoclip provine într-adevăr din Grecia, este posibil să fi fost menționat anterior pe internet. Astfel, în urma căutării termenilor de căutare „chip grecesc în mască” reiese la al doilea rezultat că Reuters a făcut o verificare legat de un videoclip postat pe Twitter și ulterior șters de către un anumit @RealJamesWoods.

Reuters i-a contactat pe grecii de la Ellinika Hoaxes, o organizație acreditată de verificare de date și fapte care face parte din International Fact Checking Network. S-a dovedit că videoclipul a fost postat pe Facebook pe 14 septembrie de un anume Dimitris Ververelis.

Ververelis a explicat în videoclip atunci când l-a postat că el a pus cipul în mască pentru a vedea cum reacționează trolii.

De fapt, cipul este un cip obișnuit de tip NFC care se găsește în dispozitive electronice cu care se pot trimite date pe o distanță scurtă. Se folosește, de exemplu, la plata cu telefonul mobil. Transmisia de date wireless poate funcționa până la o distanță de 20 de centimetri.

Prin urmare, cu un cip NFC nu este posibil să urmăriți oamenii prin GPS, așa cum se tem de persoanele care consideră că videoclipul este adevărat. Grecul este un pilot de elicoptere și este poreclit „Vrăjitorul”. Dovezile arată că videoclipul prezentat ca dovada clară că masca de protecție conține un dispozitiv de urmărire GPS este de fapt o farsă.

Topul teoriilor conspirației despre noul coronavirus distribuite de propaganda rusă

Propaganda Kremlinului și ajutorul dat Italiei. La Stampa: 80% dintre ajutoare, inutile

Marea Britanie: Știri false, distribuite pe rețelele de socializare de peste 40% dintre utilizatori

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!