Skip to content

ALEGERI PARLAMENTARE: Românii aflați în Malta și Nigeria nu vor putea vota la urne. În alte țări, votul va depinde de COVID-19

Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat pe 1 octombrie 2020 că Malta şi Nigeria sunt singurele state care până în prezent au comunicat oficial în scris că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor pentru alegerile parlamentare din decembrie.

„Încă din luna iunie, misiunile României în străinătate au fost instructate [(sic!) n.r.- ministrul a dorit probabil să spună instruite] să contacteze autorităţile străine competente din ţările de reşedinţă pentru a evalua care sunt posibilităţile reale şi concrete de organizare de secţii de votare pe teritoriile acestor state şi pentru a se informa cu privire la măsurile de igienă şi de protecţie sanitară concrete care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare. Avem deja răspunsuri de la foarte multe state. Avem o situaţie clară”, a explicat Aurescu la începutul şedinţei de guvern, citat de Agerpres.

Ministrul de Externe a mai precizat că, exceptând Malta şi Nigeria, există acorduri de principiu sau preliminare din partea unor state cum ar fi: Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britanie, Spania, Statele Unite, Ungaria sau Turcia.

Aurescu a mai adăugat că sunt şi alte state care au comunicat acest acord de principiu, dar va fi luată în considerare evoluţia epidemiei. Detaliile finale privind organizarea alegerilor şi implementarea lor, cu respectarea strictă a regulilor de protecţie şi siguranţă sanitară, vor fi stabilite ulterior în funcţie de evoluţia pandemiei.

Sunt state care, în mod tradiţional, permit organizarea de secţii de votare doar în sediile misiunilor diplomatice, un exemplu în acest sens fiind Canada.

Premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului de Extrne un plan de comunicare pentru românii din afara ţării, astfel încât să se știe clar unde și cum se va vota.

„Să le recomandaţi să se înscrie în număr cât mai mare la votul prin corespondenţă, pentru că asta e realitatea. Noi avem acum acordul de principiu, dar toate acordurile, probabil, sunt condiţionate de evoluţia pandemiei”, a spus prim-ministrul.

Perioada de înscriere pentru votul prin corespondență a fost prelungită cu 31 de zile

Românii din străinătate se pot înscrie pentru a vota la alegerile parlamentare doar până la 21 septembrie

ACTIVEWATCH: Antena 3 și România TV au fraudat jurnalismul, bunul simț și interesul public

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!