Skip to content

Bulgaria a modificat de la 1 iulie taxa de drum

taxa drum bulgaria iulie 2022

Românii care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze această țară trebuie să știe că începând din această lună au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxa de drum (TOLL) pentru  autovehiculele de transport marfă și pasageri.

„Începând cu data de 1 iulie 2022, drumurile naționale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă și pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi și drumurile naționale de categoria I va fi majorat în două etape”, se arată într-un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Majorarea taxelor pentru mijloacele de transport marfă și pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone s-a făcut din 1 iulie 2022 și, respectiv. De la 1 ianuarie 2023, acestea vor fi din nou mărite.

Tariful pentru vinietele electronice pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Șoferii mijloacelor de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria acestora ecologică, vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

– între 6 și 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

– între 5 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

– între 2 și 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

De la 1 ianuarie 2023, aceste taxe vor fi majorate după cum urmează: între 10 și 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă; între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I și între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone care au două sau trei osii, în funcție de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:

– între 16 și 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;

– între 13 și 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I;

– între 9 și 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

De la 1 ianuarie 2023 tarifele vor fi următoarele: între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă; între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria I și între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naționale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone care au patru sau mai multe osii, în funcție de categoria acestora ecologică, până la data de 31 decembrie 2022, se va achita astfel: în limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naționale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV și 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO O, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă. De 1 ianuarie 2023, și acest tarif se va majora.

Pentru autocarele cu greutate între 3,5 și 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 și 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 și 8 stotinci.

Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcție de categoria și clasa acestora, se vor achita, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 și 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 și 9 stotinci.

MAE atrage atenția că șoferii români trebuie să se informeze asupra acestor modificări, să achiziționeze din timp vinietele electronice și să achite taxele de drum tip TOLL. Mai multe informații se pot găsi pe site-ul www.bgtoll.bg/ro.

BULGARIA: Ce trebuie făcut în cazul unei tamponări sau al unui accident. Ce alte reguli rutiere există

BULGARIA: Spioni, otravă și o criză diplomatică

Tabără de români și bulgari, evacuată dintr-un luxos cartier din Londra – VIDEO

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!