În două zile, un polițist și un fost polițist au intrat în vizorul legii după ce și-au amenințat cu arma vecinii. În București, a fost nevoie de trupele speciale pentru ca agresorul, fost subofițer, să fie scos din apartamentul în care s-a baricadat. În Covasna, un alt om al legii a tras cu arma de vânătoare înspre vecinii care au scăpat de moarte ca prin urechile acului.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la o televiziune de știri că în România sunt aproximativ 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale de foc, dar cazurile menționate mai sus sunt izolate şi nu există niciun risc la nivel de sistem polițienesc.
„E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt”, a explicat ministrul a Digi 24. Predoiu a mai afirmat că armele letale aflate legal în proprietatea celor 71.000 de cetăţeni sunt periodic supuse controalelor.
Un român, fost subofițer în Legiunea Străină, a fost condamnat pentru trafic de arme
„În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale şi verificări la 99% dintre proprietari. Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic şi departe de a reprezenta un fenomen cazul acestui poliţist. Fără îndoială că ori de câte ori apar astfel de situaţii trebuie declanşate procedurile şi studiate cauzele care au dus aici”, a mai adpugat Predoiu.
Un caz recent care a implicat arme a avut loc la data de 9 ianuarie 2024 când procurorii DIICOT, cu sprijinul polițiștilor de la Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului de Investigații Criminale din Bistrița-Năsăud, au efectuat trei percheziții în județul Maramureș. Au fost reținute și ulterior arestate două persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de viol, complicitate la viol, lipsire de libertate, efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive și conducere sub influența alcoolului sau altor substanțe.