Skip to content

Cartelul Drogurilor. Români, judecați în Germania pentru trafic. Curierii erau șoferi români de TIR

Traficanți români de droguri, care au legături cu cartelul mexican Sinaloa condus de El Chapo Guzmán, sunt judecați în Germania. Alții sunt închiși în România. Drogurile erau transportate în Marea Britanie prin intermediul șoferilor români de TIR.

Săptămâna trecută, pe 5 iulie, a început la Memmingen, Bavaria, procesul unor traficanți de droguri. Doi dintre ei sunt români, ceilalți trei sunt nemți din Neu-Ulm, dar de origine română.

Conform procurorilor germani, traficanții au vârste cuprinse între 32 și 48 de ani și au transportat în Marea Britanie cantități impresionante de droguri. În cazul în care vor fi condamnați, vor face ani grei de închisoare. Autoritățile germane au confiscat 35 kg de cocaină, 54 kg de ketamină și 6,5 kg de marijuana, toată marfa fiind evaluată la aproximativ 1.000.000 de euro.

Rechizitoriul procurorilor germani are zeci de pagini și pentru citirea lui atât în germană, cât și în română a fost nevoie de trei ore și jumătate. Cei doi români au avut translator. La primul termen, cei cinci inculpați nu au fost interogați.

Conform rechizitoriului procurorilor germani, ei sunt acuzați că au transportat droguri folosind șoferi de TIR care transportau înghețată, dulciuri sau baterii.

Procurorul Sebastian Murer, arată publicația swp.de, a demonstrat completului de judecată prezidat de Jürgen Hasler că cetățenii germani au organizat și supervizat traficul de droguri și trebuie să fie condamnați la ani grei de închisoare.

Ziarul local din Ulm a publicat un articol în care arăta că românii negociau transportul cocainei în Marea Britanie și găseau cumpărători acolo. Pentru un kilogram de cocaină transportat, românii plăteau 1.500 de euro, din care 500 reveneau șoferilor din TIR. De regulă, se transportau 12 kilograme la o tură, cel puțin o dată pe lună.

Procurorii germani susțin că grupului de traficanți deja existent li s-a adăugat în aprilie 2017 un bărbat în vârstă de 37 de ani din Neu-Ulm care avea deja propria afacere cu droguri în regiune. El se ocupa de transportul drogurilor cu autoturisme. Unul dintre partenerii săi avea sarcina de a goli bateriile de mașină, astfel încât în ele să încapă narcoticele.

Ancheta DIICOT

Investigația a fost demarată de DIICOT, dar la anchetă au participat și procurori din Germania, Spania, Belgia, Olanda și Marea Britanie.

Marius Viorel Negrea și Alexandru Cociobea, au fost reținuți de procurorii DIICOT în septembrie 2017 pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de droguri de risc și de mare risc.

DIICOT a precizat într-un comunicat că în decembrie 2016, Negrea a constituit din proprie inițiativă împreună cu Francisc Zsigmond și S. C. G.,  pe atunci cercetat de autoritățile germane, un grup infracțional organizat axat pe trafic de droguri.

De fel din Bistrița-Năsăud, Negrea și-a asumat rolul de lider și, susțin procurorii, avea legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie. Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.

Anchetatorii români au arătat că Negrea a preluat a 36 kg de cocaină de la furnizorii olandezi și belgieni și le-a transportat în Regatul Unit.

Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autorităţile britanice au depistat și arestat un cetăţean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi şoferi ai unui autotren.

La percheziția TIR-ului polițiștii britanici au mai găsit 18 kilograme cocaină.

Imediat ce românul a fost arestat, Negrea i-a angajat un avocat și a oferit sume de bani familiei pentru ca aceasta să-l poată vizita la închisoare.

Transporturi eșuate

Negrea a fost acuzat că s-a ocupat și de cumpărarea din Belgia a 54 kg de ketamină pe care a transportat-o tot în Marea Britanie. Traseul mărfii a fost următorul: pe 22 februarie 2017  Zsigmond s-a dus din Olanda în Belgia cu o mașină; în parcarea unui supermarket din orașul Veurne s-a întâlnit cu furnizorul care i-a dat ketamina în trei genţi sport de culoare neagră.

Ulterior, Zsigmond s-a întâlnit într-o zonă industrială a aceluiași oraș cu un șofer de TIR român căruia i-a dat drogurile. Acesta a ascuns ketamina, ambalată în folie, în cabină și a plecat spre Anglia.

În aceeași zi, pe 22 februarie, în jurul orei 18.30 la terminalul de feribot care face legătura între Dunkerque și Dover, vameșii francezi au găsit drogurile. Șoferul TIR-ului a fost arestat și ulterior condamnat la trei de închisoare cu executare.

Dacă furnizorii de cocaină și ketamină erau din Olanda/Belgia, Negrea și-a folosit contactele din Spania pentru a cumpăra 6,5 kg de marijuana. Tranzacția s-a făcut prin intermediul a doi români. Iarba trebuia să ajungă în Germania și pentru acest lucru, susține DIICOT, Negrea s-a folosit de doi șoferi de TIR. Tot români.

Nici acest transport nu a fost cu noroc. Pe 1 martie 2017, în localitatea spaniolă Junquera, lângă frontiera cu Franţa, Guardia Civil a găsit drogurile într-o sacoșă ascunsă într-un transport cu lămâi. Marfa urma să ajungă la S. C. G  în Germania.

Nici transportul din luna mai 2017 a 12 kg de cocaină dinspre Belgia spre Anglia nu a fost efectuat cu succes. Negrea, susțin procurorii, a coordonat și acest transport. Pe 26 mai 2017, șoferul unui TIR înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei venind dinspre Olanda, iar a doua zi a ajuns în Belgia. Aici a preluat cele 12 kg de cocaină și a plecat spre Franța. La ora 18.50 s-a îmbarcat pe feribot la Dunkerque pentru a ajunge la Dover.

Trei ore mai târziu, când a coborât cu TIR-ul de pe vas a fost oprit de vameșii britanici și controlat. Drogurile au fost găsite în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată. Șoferul a fost imediat arestat.

Premiat pentru racolare

Alexandru Cociobea, mai susține DIICOT, a aderat la gruparea lui Negrea și Z.F. în ianuarie 2017. Cociobea a recrutat în februarie 2017 doi români dispuși să transporte droguri din Belgia în Marea Britanie și i-a prezentat lui Negrea. Pentru asta a primit 9.500 de euro.

Cociobea a fost implicat în transportul a 21 kg de cocaină din Olanda spre Anglia. Drogurile erau ascunse într-un TIR condus de un român, dar pe 3 septembrie 2017, polițiștii britanici au găsit cocaina în timpul unui control. Era ascunsă în căptușeala unei canapele.

Ancheta s-a desfășurat simultan în mai multe țări.

În Germania au fost reținuți doi români și un neamț care se pricepeau la ascunderea drogurilor în mașini. Procesul lor are loc la Memmingen, cum este menționat mai sus.

În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a  asigurat distribuția drogurilor în această țară.

Belgienii au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român. Olandezii, la fel.

În Spania au fost arestate 17 persoane implicate în traficul canabis și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.

Cantitatea de droguri capturată în această acțiune numai de către autoritățile spaniole, franceze și britanice a fost de 200 kg de canabis, 50 de kg de ketamină și 55 kg de cocaină. La aceasta se adaugă și cea capturată de nemți.

Cartelul mexican Sinaloa

Un purtător de cuvânt al National Crime Agency din Marea Britanie a declarat pentru The Times că românii luau drogurile de la ramura europeană a Sinaloa, celebrul cartel mexican al drogurilor, condus de Joaquín El Chapo Guzmán.

Cele două grupări introduceau săptămânal în Marea Britanie tone de droguri cu ajutorul șoferilor de TIR.

„În colaborare cu partnerii internaționali am identificat un grup infracțional organizat din România, grup care era capabil să aducă în fiecare săptămână cantități mari de cocaină în Regatul Unit”, a declarat purtătorul de cuvânt al NCA.

Acesta a mai adăugat că există informații că grupări de români sunt încă aprovizionate indirect de cartelul Sinaloa și continuă să introducă cantități impresionante de droguri de mare risc în Marea Britanie.

El Chapo își așteaptă sentința în Statele Unite

Cartelul Sinaloa încearcă de mai mulți ani să devină principalul furnizor pentru piața europeană și se luptă cu cartelurile columbiene pentru întâietate.

Sinaloa este considerat unul dintre cele mai puternice organizații criminale din lume și funcționează practic ca o federație de grupări.

Cel mai cunoscut lider este Joaquin “El Chapo” Guzman. El a fost extrădat în Statele Unite în 2016 după ce s-a ascuns mai bine de un deceniu de autorități. Guvernul american l-a considerat cel mai temut și periculos om de pe planetă.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!