Propaganda rusă profită și de pandemia de COVID-19 pentru a publica informații manipulatoare despre ajutorul oferit de Putin Italiei.
Presa italiană a atras atenția că echipementele aduse de ruși sunt în proporție de 80% inutil și că operațiunea este coordonată de către Ministerul rus al Apărării și nu al Sănătătții.
Medicii trimiși de Moscova sunt ofițeri superiori ai armatei ruse, liberi să umble acum în preajma bazelor NATO.
Presa pro-Kremlin a bătut toba arătând lumii cât de mult a ajutat Putin Italia în lupta împotriva noului coronavirus.
Într-una dintre știri se menționa faptul că italienii au înlocuit steagul UE cu cel al Rusiei. Într-alta, că pe străzile străzile din peninsulă se intonează imnului Federației Ruse.
Jurnaliștii BBC au verificat ambele știri și au demontat informațiile. Ei au discutat cu Federico Cane italianul care a arborat steagul Rusiei în locui celui UE la magazinul său drept mulțumire pentru ajutoarele trimise de la Moscova.
Federico Cane (foto) distribuie intens pe contrul său de Facebook laude la adresa Rusiei şi articole Sputnik, fiind un fan al lui Putin și un adversar al Uniunii Europene.
BBC scrie că bărbatul deține mai multe steaguri ale altor țări și le folosește ca un gest de bun venit partenerilor săi de afaceri printre care se numără și o firmă din Rusia.
Informația conform căreia imnul Federației Ruse este intonat pe străzile din Italia s-a dovedit de asemenea a fi o manipulare.
Jurnaliștii pro-Kremlin nu au explicat că imnul se auzea din biroul unei organizații neo-fasciste, iar înregistrarea video a fost făcută de un activist care are legături cu Rusia.
BBC a demonstrat că aceste imagini care au circulat în presa aservită Kremlinului este de fapt aceeași înregistrare, dar făcută din unghiuri diferite.
Jurnalistul independent rus Ilya Shepelin, expert în fake news, a explicat că există italieni care sunt încântați de ajutorul venit din Rusia și au înlocuit steagurile EU cu tricolorul rus, dar aceștia sunt persoane care au afaceri sau legături financiare cu Moscova.
„Nu este un fake news, ci o manipulare. O minciună hibridă. Sau un adevăr hibrid”, a declarat el pentru portalul EU vs. Disinfo.
Pe 26 martie 2020, gazda unei emisiuni a unei televiziuni de stat din Rusia își arăta satisfacția că armata rusă circulă acum în inima Europei pe șoselele NATO.
Jurnaliștii Radio Vesti FM, un post de radio controlat de Kremlin, spuneau audienței că Italia va fi forțată să iasă din UE din cauza pandemiei.
Agenția de știri Sputnik, principalul canal de dezinformare al Rusiei, a lansat o teorie a conspirației potrivit căreia coronavirusul a fost creat pentru ca Italia să nu mai aibă probleme bugetare din cauza pensiilor, mai scrie sursa citată.
Italia este una dintre țările cu cea mai îmbătrănită populație, fiind pe locul doi în lume după Japonia și este urmată de Germania.
Sputnik a mai acuzat membri ai Parlamentului European că lansează o campanie împotriva ajutorusului oferit de Rusia Italiei, când de fapt europarlamentarii ceruseră verificarea campaniilor de dezinformare și a beneficiilor geopolitice ale acestui ajutor.
Putin a trimis nouă avioane Iliușin cu ajutoare și 100 de specialiști în război bacteriologic. Aceștia au aterizat pe aeroportul militar Pratica di Mare din regiunea Lazio.
Rușii susțin că specialiștii sunt experți în eliminarea febrei porcine africane, anthraxului, au lucrat la vaccinuri pentru Ebola și ciumă.
Jurnaliștii La Stampa s-au întrebat: Ce ne-a trimis mai exact Rusia și cu ce preț?
De fapt, Kremlinul a trimis echipament de dezinfecție împotriva bacteriilor, un laborator de sterlizare și de profilaxie chimico-bacterilogică, și alte echipemanete medicale similare.
Sursele contactate de La Stampa au explicat că Putin a trimis de fapt medici militari și că toată operațiunea este supravegheată de Ministrul rus al Apărării și nu de cel al Sănătății.
Medicii au grade de generali, colonei, locotenent-colonei și au fost implicați în trecut în operațiuni militare de la Guinea până în Africa, țări în care războiul bacteriologic a devenit sinonim cu operațiuni ale serviciilor secrete ruse.
Jurnaliștii au încercat să afle de la Guvernul italian cât a costat acest ajutor și li s-a spus că totul a fost un gest generos al lui Putin.
„Această generozitate vine cu un preț. Militari ruși umblând liberi prin Italia la câțiva pași de bazele NATO”, mai scria La Stampa.
Italia solicită un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de muncitori sezonieri