Autoritățile sanitare din Germania au fost căzut în capcana unor escroci internaționali care le-au promis un transport de măști medicale de protecție.
La jumătatea lunii martie 2020, acestea au contractat două companii din Zürich și Hamburg pentru a cumpăra măști de protecție în valoare de 15 milioane de euro.
S-a apelat la această soluție din cauza stocurilor reduse la nivel global. La scurt timp, poliția a intrat pe fir pentru că vânzătorii erau doar niște escroci internaționali.
Europol, Interpol și instituții financiare din Germania, Irlanda, Olanda și Marea Britanie au cooperat pentru a-i prinde pe falșii vânzători de măști.
Potrivit unui comunicat al Europol din 14 aprilie, cele două firme din Zürich și Hamburg contactate de autoritățile germane au luat legătura pe internet cu reprezentanții unui site din Spania care comercializa măști de protecția. Nu aveau de unde să știe că site-ul era clonat.
Inițial, reprezentanții site-ului au explicat nemților că au 10 milioane de măști, dar nu le pot livra. De aceea, drept consolare, i-au sfătuit pe germani să contacteze un comerciant de încredere din Irlanda.
La rândul lui, irlandezul le-a promis că îi pune pe nemți în contact cu un alt furnizor, der această dată din Olanda, cu care avea strânse legături de afaceri.
Irlandezul a asigurat cumpărătorul, autoritățile sanitare din Germania, că firma olandeză poate asigura 10 milioane de măști și au încheiat un acord inițial pentru un transport de 1,5 milioane de măști de protecție pentru care trebuia plătit un avans de 1,5 milioane de euro.
Cumpărătorii au făcut un transfer bancar către Irlanda și au pregătit 52 de TIR-uri cu escortă de la Poliție pentru a transporta măștile dintr-un depozit din Olanda către destinația finală din Germania.
Cu puțin timp înainte de ziua livrării, cumpărătorii au fost informați că banii nu au ajuns și că este nevoie de un alt transfer bancar de urgență. Suma de 800.000 de euro trebuia virată de această dată în contul firmei olandeze.
Nemții au virat banii, dar măștile tot nu au fost livrate. S-a dovedit că firma olandeză exista într-adevăr, dar și site-ul lor a fost clonat.
Imediat ce cumpărătorii au realizat că au fost înșelați, au contactat banca din Germania cu care lucrau și astfel a început goana pentru urmărirea banilor.
Au fost alertate mai multe instituții internaționale, astfel că transferul bancar spre Irlanda a fost înghețat.
În schimb, cea mai mare parte din suma transferată în Olanda a ajuns în alte conturi. Aproape 500.000 de euro fuseseră deja virați către Marea Britanie și urmau să ajungă într-un cont din Nigeria. Și acest din urmă transfer bancar a fost stopat la timp.
Operațiunea coordonată de Europol și Interpol a dus la arestarea a două persoane în Olanda, dar ancheta continuă pentru identificarea celorlalți escroci.
Și francezii au căzut în aceeași capcană. Conform Europol, un bărbat în vârstă de 39 de ani din Singapore a fost arestat la începutul lunii aprilie 2020 și acuzat că a fost implicat într-o operațiune de spălare de bani.
Escrocul s-a dat drept reprezentantul unei firme și promitea furnizarea rapidă a măștilor chirurgicale de tip FFP2 și produse pentru igienizarea mâinilor.
Poliția franceză a alertat rapid Europol că o companie farmaceutică din franța au fost înșelată cu 6,64 milioane de euro.
Firma transferase banii într-un cont din Singapore, dar produsele nu au fost livrate, iar furnizorul nu a mai putut fi contactat.
Autoritățile din Singapore au fost înștiințate în scurt timp, au reușit să blocheze o parte din virmentul bancar și pe 25 martie l-au arestat pe individ.
Un raport recent al Europol arată că infractorii au văzut rapid posibilități de a exploata criza generată de noul coronavirus.
Român din Franța care a negat pandemia, mort de coronavirus
Trei sezonieri români care au fugit din carantină să lucreze în Germania, cercetați penal
Topul teoriilor conspirației despre noul coronavirus distribuite de propaganda rusă