Un român stabilit în Suedia care a lucrat ca șofer în transporturi este judecat în Danemarca pentru trafic de arme. Ancheta a fost demarată de investigatori sub acoperire din cadrul Homeland Security din Statele Unite.
Potrivit rechizitoriului, intrat în posesia News Romania, Mircea-Ion Negoiță este judecat alături de alți doi bărbați din Suedia, Andreas Andras Kassai și Fahrudin Bakic pentru tentativă de încălcare a legii armelor din Danemarca.
Procurorii i-au acuzat că au încercat să intre în posesia a 20 de arme, în principal pistoale Glock, dar și două automate, și a peste 2.200 de cartușe. Kassai, în vârstă de 34 de ani, și Bakic, 35 de ani, au achiziționat armele de pe dark web folosind un nume fals, Jim Brandt. Au plătit în bitcoin echivalentul a 30.000 de dolari.
Pachetul cu armele trebuia livrat la o adresă din Danemarca: Danmarksgade 13 A din localitatea Vamdrup. Acolo se afla românul Mircea-Ion Negoiță trimis de către cei doi să primească pachetul și să-l ducă în Suedia. Se întâmpla pe 24 iulie 2019.
FRANȚA: Un român, fost subofițer în Legiunea Străină, a fost condamnat pentru trafic de arme
Ce nu știau cei trei era faptul că furnizorii erau anchetatori sub acoperire din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite (Homeland Security). Mai mult, cei care au livrat pachetul în acea zi, la ora 09.30, erau polițiști danezi. Românul a fost arestat imediat ce a părăsit clădirea.
În vârstă de 39 de ani, Negoiță a spus anchetatorilor că era în localitate pentru a se bucura de natură și relaxare. La audierea din 6 noiembrie 2020, a explicat judecătorilor că în vara lui 2019 a primit o cutie mare de carton care cântărea 31 de kilograme.
Pachetul fusese trimis printr-o firmă de curierat la apartamentul pe care-l închiriase în Vamdrup. Nu știa că în interior se află arme și a negat acuzația că ar fi fost trimis în Danemarca de cătreun cunoscut de-al său din Göteborg, Suedia, pentru a primi cutia.
Negoiță a declarat că a fost surprins să primească pachetul și s-a speriat. Când procurorul danez l-a întrebat de ce a ales Vamdrup pentru a-și petrece timpul liber, el a spus că este un loc pașnic cu păduri și se poate merge la plajă.
Pe de altă parte, a recunoscut că și-a informat cunoscutul din Göteborg despre sosirea coletului. Investigatorii sub acoperire fuseseră înștiințață de cumpărătorii armelor că au găsit un loc unde pot primi pachetul: exact apartamentul din Vamdrup unde a fost prins Negoiță.
SPANIA: Operațiune de amploare pentru arestarea unui român implicat în traficul de arme
Agentul special Christopher Diorio din cadrul Homeland Security al SUA a depus mărturie în acest dosar. El lucrează în cadrul Centrului Național pentru Criminalitate Cibernetică din SUA și a explicat că aceste arme au fost achiziționate de pe Berlusconi Market, o piață de pe dark web închisă în 2019 când trei dintre administratorii ei au fost arestați la Roma.
Pe piața Berlusconi se putea tranzacționa ilegal orice. Americanii investigau de ceva timp persoanele din spatele numelui de utilizator Jim Brandt care a încercat să cumpere cantități mari de arme pentru livrare în Europa.
Anchetatorii din SUA și-au făcut un profil fals de vânzător și când tranzația se apropia de final au contactat poliția daneză. Agentul special Diorio a mai explicat că Homeland Security are autoritatea de a tranzacționa sub acoperire și nu are nevoie de mandat de la judecător pentru că răspunde direct Congresului SUA, iar operațiunilor sub acoperire sunt monitorizate de către Departamentul de Justiție al SUA.
Andreas Andras Kassai, considerat unul dintre capii afacerii, locuiește în Göteborg și este directorul unei mici firme care activează în industria serviciilor de securitate. El a negat, potrivit presei daneze, că este implicat în această tranzacție.
OLANDA: Româncă, prinsă la controlul din aeroport cu un pistol ascuns în bagaj
Cu toate acestea, el și Bakic au mai fost implicați într-o afacere similară când un cuplu de sârbi a fost arestat pe 9 noiembrie 2019 într-o parcare de pe autostrada E 45. Polițiști sub acoperire au jucat rolul vânzătorilor de arme și au le-au arătat celor doi, care aveau și copilul cu ei, o geantă sport plină cu arme într-o dubă.
Era vorba despre 63 de pistoale și arme automate, precum și 1.200 de cartușe. Acest transport a fost efectuat ca urmare a arestării românului pe 24 iulie.
Conform rechizitoriului aflat în posesia News Romania, Kassai și Bakic au folosit din nou pseudonimul Jim Brandt începând cu 24 iulie pentru a achiziționa 63 de arme cu aproximativ 65,000 de dolari americani. În ziua în care sârbii au fost prinși în timp ce plăteau pentru arme, poliția suedeză i-a aresta pe Kassai și Bakic.
Mircea-Ion Negoiță și cuplul de sârbi riscă opt ani de închisoare, iar ceilalți doi câte 12 ani. Verdictul este așteptat în zilele următoare.