Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR critică măsurile luate de autoritățile germane privind testarea șoferilor profesioniști și atrage atenția că această decizie va avea un impact devastator asupra aprovizionării cu produse vitale în UE.
Germania solicită, începând din 14 februarie 2021, ora 00:00, solicită șoferilor profesioniști să se înregistreze și să prezinte un test negativ COVID-19 în cazul în care în ultimele zece zile au stat sau au tranzitat Slovacia, Cehia și provincia austriacă Tirol, se arată într-un comunicat al UNTRR.
Drept răspuns, autoritățile din Cehia au anunțat că vor solicita un test negativ COVID-19 de la toți șoferii de transport rutier de mărfuri care intenționează să tranziteze țara în drum spre Germania începând tot din 14 februarie, ora 00:00, mai precizează reprezentanții Uniunii.
Germania a blocat intrarea tuturor persoanelor pe teritoriul său, cu excepția cazului în care au test negativ COVID-19, măsura aplicându-se inclusiv șoferilor profesioniști de camioane, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene și ale Consiliului European, privind exceptarea șoferilor profesioniști de la testarea COVID-19.
UNTRR precizează că măsurile adoptate de Germania vor provoca blocaje uriașe pe coridoarele europene de transport de marfă Est-Vest și Nord-Sud , cu consecințe devastatoare asupra lanțurilor de aprovizionare ale UE.
Germania închide, cu mici excepţii, graniţele cu Cehia şi regiunea austriacă Tirol
„Coridorul Brenner dintre Austria și Germania, care este doar unul din multele puncte de trecere între cele două țări, are un trafic de marfă similar ca volum cu regiunea Dover din Marea Britanie. Aproximativ 7.000 de camioane folosesc acest coridor în fiecare zi (2,4 milioane anual). Pentru a ilustra amplitudinea problemei în cazul Germaniei / Austriei comparativ cu Dover, aceasta ar fi de patru ori mai mare, deoarece coridorul Brenner reprezintă aproape 25% din cele 32.000 de camioane care se deplasează între Austria și Germania în fiecare zi (11,5 milioane anual)”, au explicat reprezentanții UNTRR.
Aceștia au mai precizat că este puțin probabil ca o țară de tranzit precum Austria să își dorească cozi masive de camioane cu probleme umanitare pe teritoriul său și va replica măsurile germane la toate frontierele sale externe. Austria a închis deja unele din punctele sale de trecere a frontierei cu Cehia și a reintrodus controale de frontieră aleatoriii.
În comparație cu blocajul Dover din Marea Britanie, unde transportul a scăzut cu 40% chiar și după testare și după ce fluxul de trafic a fost reluat, blocajele în centrul Europei ar avea consecințe devastatoare asupra disponibilității produselor pe piața unică, în special alimente proaspete și medicamente.
UNTRR mai arată că aceste măsuri nu sunt eficiente. De exemplu, când Franța a introdus obligația prezentării testelor negative, în Dover, doar 0,3% din zecile de mii de șoferi prinși în această criză au dat rezultate pozitive pentru COVID-19, arătând impactul foarte limitat al unor astfel de măsuri de combatere a virusului.
Statele membre UE solicită tot mai mult tuturor cetățenilor, inclusiv șoferilor profesioniști de transport de mărfuri, să prezinte teste negative COVID-19, adesea teste PCR, pentru a intra pe teritoriul lor dacă provin din regiuni specifice cu risc ridicat.
GERMANIA: 50% din populație nu este de acord cu relaxarea măsurilor sanitare
Șoferii profesioniști care operează transport rutier internațional nu au acces ușor la teste datorită naturii locului lor de muncă. Ei lucrează în principal singuri, stau izolați în cabina lor, nu sunt expuși virusului, respectă măsurile stricte împotriva posibilei infecții cu COVID-19 puse în aplicare de către angajatorii și clienții lor. În plus, nu au contact fizic la locurile de preluare și livrare.
„Germania și celelalte state membre UE nu ar trebui să își încalce angajamentele. Într-o declarație comună a Consiliului European din 26 martie 2020, statele membre ale UE s-au angajat în unanimitate pentru a asigura o gestionare fără probleme a frontierelor pentru oameni și mărfuri. Această orientare include principiul de a nu testa șoferii de transport de mărfuri”, se mai arată în comunicat.
Cu toate acestea, Germania și Cehia și-au încălcat angajamentele prin blocarea accesului șoferilor profesioniști de transport de mărfuri fără un test COVID-19, existând un risc real ca alte state membre să le urmeze.
UNTRR solicită Guvernului României să acționeze imediat la nivel european, pentru a preveni barierele în calea liberei circulații a mărfurilor și a exclude șoferii profesioniști de la cerințele privind testul COVID, în scopul evitării blocării culoarelor europene de transport și colapsului lanțurilor vitale de aprovizionare în UE.