Austria anunță că va relaxa şi mai mult măsurile de izolare începând cu 15 mai, dată de la care fi permisă redeschiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi vor putea fi reluate serviciile religioase, a anunţat marţi, 21 aprilie, cancelarul Sebastian Kurz.
„Ne îndreptăm mai repede aici faţă de alte ţări către un fel de nouă normalitate”, a declarat Kurz la o conferinţă de presă, precizând că „afacerile gastronomice”, termen care include şi barurile, se vor putea redeschide pe 15 mai, cu un program de funcţionare până cel târziu la ora 11 seara. Din aceeaşi zi va fi permisă şi reluarea serviciilor religioase.
Săptămâna aceasta au fost redeschise în Austria magazinele mici (care au mai puţin de 400 de metri pătraţi), celelalte magazine urmând să-şi reia activitatea pe 1 mai. Dar este obligatorie masca în supermarketuri, numărul persoanelor care au acces în acestea este limitat, călătoriile interne şi internaţionale rămân restricţionate, iar orice adunare publică rămâne interzisă, inclusiv evenimentele sportive şi culturale.
Masca este obligatorie şi în transportul public, portul acesteia făcând partea din „noua normalitate”, a insistat cancelarul Kurz.
Anterior s-a anunţat redeschiderea la jumătatea lunii mai şi a spaţiilor culturale, inclusiv bibliotecile, librăriile şi unele muzee, nu însă şi muzeele federale de stat, precum muzeul Belvedere din Viena, care au decis să nu se redeschidă publicului mai devreme de sfârşitul lunii iunie.
Dar evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile muzicale, rămân suspendate până pe 31 august, probabil chiar şi după această dată în cazul teatrelor.
La începutul lunii mai Austria va redeschide de asemenea şcolile pentru elevii din clasele terminale, ceilalţi elevi urmând să-şi reia cursurile treptat începând cu 15 mai.
Deşi a înregistrat un număr relativ mare de cazuri de COVID-19, 14.873 până în prezent şi 491 de decese, Austria a reuşit să aducă epidemia sub control, înregistrând în ultima săptămână numai în jur de o sută de noi cazuri de infectare pe zi.
Autorităţile austriece sunt însă criticate pentru reacţia tardivă după confirmarea primelor cazuri de COVID-19 în staţiunea montană Ischgl, frecventată de turişti europeni şi unde la începutul lunii martie s-a format un focar ce a infectat şi numeroşi turişti străini care au răspândit mai departe noul coronavirus în ţările lor.
https://www.facebook.com/sebastiankurz.at/videos/948916772211220/
(Agerpres)
Austria/Stiria: Autoritățile alocă 500.000 de euro pentru transportul infirmierelor din România
AUSTRIA: Sezonier român, depistat pozitiv cu coronavirus. 19 persoane, în carantină