Curtea de Apel Bacău a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, pe numele a cinci angajați de la Ocolul Silvic Comăneşti, județul Bacău, acuzaţi că au luat o mită de 4,6 milioane lei.
Potrivit unui comunicat al DNA, au fost arestaţi la domiciliu Aurel Pâslaru, la data faptei şeful Ocolului Silvic Comăneşti, judeţul Bacău (din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva), Sorin Velu Comăneci, la data faptei şef district I Asău, Constantin Ştefancu, la data faptei şef district III Nogea, Liviu Corbu, la data faptei şef district VI Ghimeş-Palanca, Costel Colpoş, şef district V Camenca.
Dosarul are ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurii Romsilva care ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unor societăţi comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.
Procurorii susţin că, în perioada 2015 – 2020, cei cinci inculpaţi ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale mai multe sume de bani, pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) de către societatea oamenilor de afaceri.
DNA arată că Aurel Pâslaru ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea sus-menţionată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comăneşti şi a primit suma totală de 210.000 lei.
Anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, asupra lui Aurel Pâslaru a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie şi mai 2018.
Ceilalţi patru inculpaţi sunt acuzaţi că au pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă şi fără impozit pe profit).
Concret, Sorin-Velu Comăneci ar fi primit suma de 995.370 lei, Constantin Ştefancu – suma de 980.750 lei, Liviu Corbu – suma de 395.450 lei, iar inculpatul Costel Colpoş – suma de 360.250 lei.
În acelaşi context, şi pentru aceleaşi motive, procurorii anticorupţie au dispus faţă de alţi doi angajaţi din cadrul Regiei Naţionale a Pădurii Romsilva următoarele măsuri preventive:
*Control judiciar faţă de inculpatul Adrian Leascu, la data faptei şef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comăneşti, care ar fi pretins şi primit suma totală de 63.750 lei.
*În cazul inculpatului Janos Olteanu, şef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti, care ar fi pretins şi primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupţie au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanţa de judecată, procurorii au depus contestaţie, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
La Semenic, ministrul „Mister Cer” a dovedit încă o dată că ROMSILVA e stat în stat
CRIMĂ ECOLOGICĂ: Păduri seculare dispar pe mâna specialiștilor Romsilva