Skip to content

Ministerul Mediului evită sancționarea ROMSILVA care distruge sistematic Parcul Național Semenic-Cheile Carașului

Asociația Euroland Banat a trimis o scrisoare deschisă ministrului Mediului, președintei Agenției Naționale pentru Arii Protejate și directorului Agenției pentru Protecția Mediului Caraș – Severin în care cere ca Romsilva să nu fie lăsată să-și ducă la îndeplinire planul de a tăia pădurile seculare din arii naturale protejate.

Petiția intitulată „Opriți distrugerea Parcului Național Semenic-Cheile Carașului!” descrie cum a conceput Romsilva planul de a tăia păduri valoroase și cum îl va duce la îndeplinire.

De ani de zile, Ministerul Mediului evită să ia administrarea parcului din mâna Romsilva cu toate că aceasta administrează ilegal area protejată.

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului este condus de Nicolae Ifca, un personaj care a dat de câteva ori examen pentru această funcție. Nu a luat probele nici măcar când a concurat de unul singur, dar a fost menținut ca director interimar de șefii Romsilva pâna a reușit să ia examenul.

Redăm textul acesteia:

Către,

Dl. Costel Alexe – Ministru al Mediului, Apelor si Padurilor,

Dna. Adi Croitoru – presedinte ANANP,

Dl. Dan Cepeha – director APM Caraș-Severin;

Romsilva își pregătește terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!

La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar ~32% din suprafața parcului este protejată.

Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislației naționale, a directivelor europene și recomandărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Pe de altă parte, planul de management al Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, elaborat între 2010-2013, de specialiști, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timișoara) și avizat de Consiliul Științific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecție pe o suprafață de ~49% din suprafața parcului.

Istoria elaborării planurilor de management al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziție în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiștii din vechiul Consiliul Științific (profesori, cercetători) cu silvicultori și persoane favorabile exploatărilor în parc.

Domnule ministru, doamnă presedinte si domnule director, pădurile din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant!

Dacă vă pasă cu adevărat de pădurile și mediul natural pe care ați fost investiți să le protejați, vă solicităm intervenția fermă pentru:

Interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafață a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului respectând criteriile Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) și prevederile OUG 57/2007 pentru categoria II IUCN:

În perimetrul parcurilor naţionale sunt admise doar activităţile tradiţionale practicate numai de comunităţile din zona parcului naţional, activităţi tradiţionale ce vor fi reglementate prin planul de management. Scopul Parcului naţional: arie protejată administrată în special pentru protecţia ecosistemelor şi pentru recreere.

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului este un exemplu tragic, dar elocvent pentru a ilustra managementul defectuos al parcurilor naționale din România (Agent Green)

Realizarea și începerea procedurii de aprobare a planului de management integrat numai după realizarea inventarierii, cartării și evaluării stării de conservare pentru ecosisteme, habitate și specii de interes național și european. Anularea actualei proceduri care este viciată și nelegală.

Realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management integrat numai după ce acesta a fost întocmit conform legii și depus la APM, luând în considerare toate activitățile care se desfășoară planificat sau permise de lege pe suprafața parcului național și siturilor Natura 2000.

ROMSILVA insistă să distrugă Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

Preluarea administrării parcului național ”de îndată” de către ANANP având în vedere Notificarea de punere în întârziere numărul 2407/03.05.2018 pentru încălcarea contractului de administrare numărul 5212/08.10.2014, sub sancțiunea încetării contractului. Obligațiile asumate prin contractul de administrare prevăzute la art. 4.1 lit. (n) nu au fost remediate nici până la 31.12.2019 iar multe alte obligații nu au fost respectate.

De ce este important?

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului a fost înființat în anul 1982 datorită cadrului natural cu valoare deosebită. Parcul adăpostește:
– 5.000 ha de pădure virgină cu arbori de 450 de ani;
– păduri seculare și zone carstice cu numeroase chei și peste 800 de peșteri;
– 1.200 specii de floră și 600 specii de faună.

El face parte din rețeaua celor 13 parcuri naționale. Această rețea de parcuri ocupă o suprafață totală de doar 1,33% din România. Copiii noștri merită o astfel de moștenire.

De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese și cu încălcarea gravă a obligaților contractuale.

Nesimțirea ROMSILVA: Distruge Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, dar aruncă vina pe biologul ariei protejate

În toți acești ani, pădurile au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar și în zone de protecție strictă/integrală precum sunt Rezervațiile naturale Cheile Carașului, Buhui-Mărghitaș, Cheile Gârliștei, Bârzăvița.

În data de 18 mai 2018, noul Consiliu Științific a aprobat un nou plan de management distructiv, care protejează doar ~32% din suprafața parcului. Acest plan de management a fost depus spre consultare la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.

Încă putem interveni pentru a revizui acest nou plan de management și pentru a nu permite exploatări forestiere care ar sorti parcul distrugerii ireversibile!

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului poate fi salvat prin implicarea noastră a fiecăruia!

Șeful Romsilva și-a pus în sfârșit favoritul la conducerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Șefa Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate apără natura cu festivaluri pentru meșteri și artiști populari

Funcționari Romsilva cu funcții de conducere acționează contrar intereselor statului

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!