Skip to content

CEDO: Amenzile date de Jandarmerie în timpul protestelor încalcă drepturile omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO a decis pe 14 ianuarie 2020 că acțiunea Jandarmeriei de a amenda un protestatar în timpul unei demonstrații încalcă dreptul la liberă exprimare.

Avocatul Mircea Victor Daniel Chitic a depus în ianuarie 2013 o plângere la CEDO considerând că scandarea de sloganuri împotriva regimului politic i-a încălcat dreptul la liberă exprimare și asociere.

Chitic, cunoscut pentru faptul că a declarat că fost lovit de Traian Băsescu, a explicat că pe 15 ianuarie 2012 la scurt timp după miezul nopții se plimba prin fața Teatrului Național din București așteptându-și soția.

În acele zile, românii au ieșit în stradă pentru a-l susține pe Raed Arafat care se opusese apariției unor noi servicii medicale de urgență care ar fi intrat în competiție cu SMURD.

Avocatul a început să filmeze ceea ce se întâmpla în Piața Universității, dar în momentul în care s-a apropiat de un grup de jandarmi, aceștia l-au împins și i-au spus să elibereze zona.

Când le-a cerut să nu-l mai bruscheze, jandarmii au devenit agresivi fizic și verbal.

L-au săltat și l-au dus la o secție de poliție unde a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice prin scandări de lozinci.

A contestat amenda câteva zile mai târziu la Judecătoria Sectorului 1 motivând printre altele că orice scandare împotriva unui regim politic, dacă nu încalcă drepturile legitime ale altora, este un drept fundamental al oricărui cetățean și este garantat de Constituție.

CEDO consideră că scandările care nu încalcă reputația sau viața privată a unei persoane, nu defăimează țara sau națiunea și nu instigă la război sau agresiune sunt considerate legitime și reprezintă dreptul la libera exprimare.

Instanța din București a decis ca amenda să fie preschimbată în avertisment, judecătorii considerând că avocatul nu a putut să aducă dovezi în apărarea sa pentru ca sancțiunea să fie anulată.

Magistrații au ignorat filmările pe care bărbatul le-a făcut precizând că acestea nu pot fi probe în apărarea sa pentru că el ar fi putut comite fapta înainte sau după înregistrarea acestora.

În viziunea judecătorilor români, Chitic (foto) nu a fost amendat pentru că și-a exprimat părerea împotriva regimului politic, ci pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Ulterior, avocatul a depus o plângere și împotriva jandarmilor, dar procurorii militari i-au respins-o motivând că fapta nu există.

El s-a adresat Curții Supreme cerând ca soluția dată de Parchetul Militar să fie desființată.

În octombrie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a desfiinţat în parte rezoluţia atacată şi a trimis cauza procurorului să facă cercetări.

Așa cum era de așteptat, în ianuarie 2014, procurorii militari au ajuns la aceeași concluzie: că fapta nu a fost comisă sau nu există.

Cei patru jandarmi împotriva cărora avocatul Chitic a făcut plângere la Parchetul Militar sunt: Eugen Meran, pe atunci șeful Jandarmeriei București; Bogdan Prigoreanu, Marian Dragomir, Nicușor Ionel Ștefan și Marius – Silviu Necula, care era în 2018 șef de birou în cadrul Jandarmeriei București.

Chitic a susținut la CEDO că nu intenționa să participe la protestul din 15 ianuarie 2012 și că a fost amendat doar pentru că filma cu telefonul mobil demonstrația.

Autoritățile române nu au făcut dovada că avocatul a participat la protest și că bucureștenii care locuiesc în zona Pieței Universității s-au plâns că li s-a tulburat liniștea de către Chitic.

Judecătorii CEDO, printre care și o româncă, au explicat că în Piața Universității avea loc un protest zgomotos, iar strigătele lui Chitic au fost practic absorbite de larma din zonă.

Magistrații au decis că amenda pe care Jandarmeria i-a dat-o avocatului nu poate fi disociată de exprimarea ideilor politice prin sloganuri, astfel că i-a fost încălcată libertatea de exprimare.

Chitic a cerut daune de 100.000 de euro, dar curtea i-a acordat numai 5.000, sumă ce trebuie achitată în trei luni. După expirarea acestei perioade, statul român trebuie să plătească și dobânzi.

În mod normal, această sumă ar trebui să fie imputată jandarmilor implicați, nu să plătească tot românul pentru abuzurile acestora.

Jandarmeria a amendat câțiva trecători care nu aveau legătură cu un protest anti-PSD

Jandarmeria este obligată prin lege să păzească Sarmizegetusa Regia, dar nu vrea

Jurnalist german amendat de jandarmi: „Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!