Skip to content

Concurs trucat la Sănătate Publică. Postul prevede și „denaturarea alimentelor”

concurs trucat dsp

O candidată pentru un post de inspector în cadrul unei Direcții de Sănătate Publică nu a fost în stare să ia concursul aranjat pentru ea. A doua oară, când a ieșit din sală, o aștepta Poliția.

Anul trecut, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș a scos la concurs mai multe posturi, printre care și cel de inspector, clasa I, grad profesional superior în cadrul Serviciului Control în Sănătate Publică  – Compartiment Control în Unitati și Servicii de Sănătate.

La prima strigare, la sfârșitul lunii august 2023, s-au înscris în competiție patru persoane. După verificarea dosarelor, au rămas în concurs pentru proba scrisă trei, însă la testul respectiv s-au prezentat doar două. Una dintre ele, Loredana Mihaela Hotea, își aranjaze apele pentru a primi postul. Primise de la directoarea instituției subiectele, astfel că nu ar fi trebuit aibă probleme la proba scrisă unde candidații ar fi trebuit să obțină 50 de puncte.
Acuzații de fraudă la un concurs din Ministerul Sănătății

A avut atât de mare încredere că va lua examenul cu pile, încât nici nu s-a obosit să învețe. L-a picat cu brio. Supărarea nu a durat mult. DSP Maramureș a anunțat că într-o lună va organiza din nou concursul. Și de această dată Hotea a primit subiectele de la Ivette-Alessandra Ilea, director executiv al instituției, prin intermediul medicului Oltea Diaconița, șef Serviciu Control în Sănătate Publică din cadrul DSP.

Ca inspector, Hotea ar fi trebuit să constate și să sancționeze contravențiile la normele de igienă, să verifice respectarea legislației UE în domeniu, să participe la activități de control în domeniul inspecției alimentare, produselor cosmetice sau noxelor profesionale.

Cel mai interesantă parte a muncii de de inspector, așa cum apare pe site-ul DSP, este: „oprește, denaturează și sau condiționează darea în consum public a alimentelor care nu corespund normelor de igienă”.  A denatura înseamnă: 1. a schimba (intenționat) înțelesul, natura sau caracterul unor cuvinte, al unor idei etc; a deforma, a altera, a falsifica. 2. A adăuga unui produs o substanță străină, spre a-l face impropriu scopurilor pentru care a fost destinat inițial. Ceea ce înseamnă că, potrivit fișei postului, un inspector DSP trebuie să facă dintr-un aliment stricat unul bun.
Directoare din Audiovizual, acuzată că și-a întocmit singură subiectele de examen

La ieșirea din sala de concurs, pe Hotea o așteptau procurorii. Aceștia au găsit asupra ei „un set de înscrisuri în care erau menționate subiectele propuse de membrii comisiei”.  În timpul anchetei, cele trei doamne implicate în matrapazlâc și-au recunoscut faptele, astfel că procurorii DNA au încheiat cu ele câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

Directorul executiv al DSP, Ivette-Alessandra Ilea ar urma să primească doi ani de închisoare cu supendare, iar șefa Serviciului Control în Sănătate Publică, Oltea Diaconița, ar urma să ia un an și zece luni cu suspendare. Cea mai mică pedeapsă a fost propusă de procurori pentru Hotea: un an și șase luni, tot cu suspendare.

Dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș. Judecătorii pot fi sau nu fi de acord cu propunerile DNA. Instanța va lua o decizie pe 28 februarie în cazul directoarei și pe 19 martie în cazul coinculpatelor. Pe 29 noiembrie 2023, concursul a fost anulat. Până la viitoarea denaturare.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!