Skip to content

Oameni sărmani, înrobiți notarial de cămătari. Cedau forțat alocațiile copiilor și ajutoarele sociale

Oameni sărmani din orașul Ungheni, județul Mureș, au fost nevoiți ani de zile să își cedeze ajutoarele sociale, alocațiile copiilor și alte drepturi financiare unor cămătari. Pentru a-și achita împrumuturile, își trimiteau copiii, unii foarte mici ca vârstă, la cerșit.

Pentru a se asigura că își primesc banii, cămătarii încheiau la notar acte cu cei pe care îi împrumutau. Întrebarea se pune, notarul/notarii respectivi nu au observat atâția ani că ceva nu este în regulă?

Polițiștii de la Crimă Organizată au intrat pe fir și din investigații a reieșit că începând cu anul 2015 doi bărbați, în vârstă de 25 și 37 de ani, și o femeie în vârstă de 34 de ani, toți din orașul Ungheni, au împrumutat mai multe persoane cu diferite sume de bani pentru care ar fi perceput dobânzi.

„Pentru a garanta returnarea banilor și a dobânzilor percepute, cei în cauză ar fi constrâns victimele, folosindu-se de ameninţări sau de prezentarea ca unica modalitate de a scăpa de datorii, să îşi cedeze, în favoarea lor, prin înscris notarial, pe o perioadă cuprinsă între 12 și 18 luni, alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei în cauză, scopul fiind aducerea datornicilor în stare de dependență”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Împrumutații deveneau dependenți de împrumuturile acordate de membrii grupării și uneori își trimiteau copiii, unii foarte mici ca vârstă, la cerșit pentru obţinerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar şi să acopere datoriile către membrii grupului infracţional organizat.

Zilele trecute au fost efectuate șapte percheziții domiciliare și audiate 40 de posibile victime ale grupului infracțional organizat. Trei persoane au fost reținute și duse la instanță.

În data de 24 iulie 2020, Tribunalul Mureș a decis arestarea lui Mamulu Urs, Florin Mârza și a Ioanei Liliana Pal pentru 30 de zile. Ei sunt acuzați de șantaj, camătă și constituirea unui grup infracțional organizat.

Ideea acordării împrumuturilor i-a venit, conform unui comunicat al DIICOT, lui Mamulu Urs și concubinei sale, Ioana Liliana Pal. Au început cu membrii comunității din care făceau parte, apoi s-au extins în tot orașul Ungheni.

Împrumuturile erau mici, de câteva zeci de lei până la 100 de lei, dar dobânda era cuprinsă între 35 și 50 de procente.

La început, aceste sume erau restituite în termen de o lună, de cele mai multe ori la data la care persoanele cu venituri mici din acea comunitate primeau alocaţiile copiilor, ajutoarele de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen.

În timp, cei doi concubini și-au modificat regulile de acordare. L-au atras în afacere și pe un nepot, Florin Mârza. Dobânzile au ajuns și la 100%, împrumuturile fiind acordate la domiciliul lui Mamulu Urs. Concubina acestuia, singura care știa să scrie, nota într-un caiet de datorii persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.

La data scandentă, ei cereau returnarea sumei și a dobânzii, iar dacă nu primeau banii îi luau la bătaie fie cu ajutorul lui Florin Mârza, fie cu cel al altor rude. „Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, iar la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată”, susțin procurorii.

Astfel se ajungea și la șantaj pentru a-şi recupera banii împrumutați şi câştigul scontat. Le cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze pe o perioadă de 12 – 18 luni alocațiile copiilor, indemnizațiile de la primărie sau de la stat.

Suma câștigată de către inculpați ajungea să fie şi de 4 –10 ori mai mare decât cea pe care o aveau de restituit datornicii care erau aduși într-o stare de dependenţă totală faţă de cămătari. Așa s-a ajuns la situații în care împrumutații își exploatau copiii prin obligarea la practicarea cerșetoriei de la vârste foarte fragede pentru obținerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar și pentru a acoperi datoriile către membrii grupului infracțional organizat.

Grup infracțional organizat specializat în șantaj amoros la Serviciul de Ambulanță Caraș-Severin

Șantaj de 8,5 milioane de dolari. FBI oferă bani pentru prinderea unui ieșean

Băsescu, atac dur împotriva clanurilor țigănești. „Este posibil ca peste șase luni să ne fie frică să ieşim pe stradă”

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!