Skip to content

Cât exercițiu fizic este necesar pentru a compensa o zi de stat pe scaun la muncă

Cât exercițiu fizic este necesar pentru a compensa o zi de stat pe scaun la muncă

Știm cu toții că statul prelungit pe scaun nu este benefic pentru sănătate, dar cât de mult exercițiu fizic este necesar pentru a contracara efectele negative ale acestei inactivități? Cercetările sugerează că între 30 și 40 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă pe zi ar trebui să fie suficient.

40 de minute pentru 10 ore de stat

Un studiu publicat recent, bazat pe o meta-analiză a nouă cercetări anterioare care au implicat 44.370 de persoane din patru țări diferite, a arătat că 30-40 de minute de exercițiu moderat până la intens sunt suficiente pentru a contrabalansa efectele negative ale 10 ore de stat pe scaun. Chiar și o simplă mișcare sau ridicarea din scaun pot aduce beneficii.
►►► Consumul de cafea poate reduce riscurile pentru sănătate legate de statul prea mult pe scaun

Mișcarea poate reduce riscul de deces

Cercetătorii au descoperit că, în cazul celor care efectuează activități fizice moderate până la intense, legătura dintre timpul sedentar și riscul de deces nu este semnificativ diferită de cea a persoanelor mai active. Activități precum mersul rapid, ciclismul sau grădinăritul pot reduce riscul unui deces prematur cauzat de lipsa de activitate fizică.

Date obiective și ghiduri internaționale

Unul dintre avantajele acestui studiu este că se bazează pe date obținute prin dispozitive de monitorizare a activității, nu pe rapoarte subiective. Publicat împreună cu Ghidurile Globale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2020 despre activitatea fizică și comportamentul sedentar, cercetarea a subliniat importanța oricărei forme de mișcare. Potrivit lui Emmanuel Stamatakis, cercetător în sănătatea populației de la Universitatea din Sydney, „orice activitate fizică contează și este mai bine decât deloc.”
►►► Obiceiuri de CINCI minute pentru a adormi mai rapid recomandate de experți

Recomandările OMS

Ghidurile OMS recomandă între 150 și 300 de minute de activitate fizică moderată sau 75-150 de minute de activitate viguroasă pe săptămână pentru a combate efectele comportamentului sedentar. Chiar și activități simple, precum urcatul scărilor, joaca cu copii sau animalele de companie, yoga, sau plimbările pot contribui la menținerea sănătății.
►►► Care este cea mai sănătoasă ciocolată? Alegerea nutriționiștilor

Încă mai avem de învățat

Deși aceste recomandări reflectă cele mai recente date științifice, există încă lacune în cunoaștere. Stamatakis subliniază că nu știm exact unde se află „pragul critic” pentru statul prelungit. Cu toate acestea, cercetările din acest domeniu avansează rapid, iar în câțiva ani este posibil să avem răspunsuri mai clare.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!