Skip to content

OLANDA: Ghid în limba română pentru lucrători publicat de Ministerul Afacerilor Sociale

Ministerul Afacerilor Sociale din Olanda (SZW) a publicat recent un material informativ în limba română cu privire la măsurile de protecție de care angajatorii și angajații trebuie să țină cont pentru evitarea răspândirii virsului SARS-CoV-2.

Documentul pune la dispoziție inclusiv date de contact utile ale autorităților precum și modalitățile de sesizare a neregulilor.

Autoritățile olandeze îndeamnă ca, în cazul în care aveți simptome de COVID-19, să contactați medicul de familie. Dacă nu aveți, sunați la Serviciul Municipal de Sănătate (GGD) la numărul 0800-1351.

O recomandare urgentă este să faceți un test dacă aveți simptome. Testarea este gratuită de la 1 iunie și în acest scop contactați Serviciul Municipal de Sănătate (GGD) la 0800-1202.

O altă recomandare urgentă este să vă înregistrați la Serviciul de Evidență a Populației (BRP) în localitatea unde locuiți sau la un oficiu RNI. Înregistrarea  este importantă, deoarece vi se va atribui un cod numeric personal olandez (BSN) decare aveți nevoie pentru asigurarea de sănătate și plata salariului.

Informații în acest sens găsiți pe pagina web a localității unde locuiți. Reguli despre viața și munca în Olanda pot fi găsite în mai multe limbi pe site-ul www.government.nl/documents/publications/2014/03/07/new-in-the-netherlands-2014

În cazul în care locuiți cu mai multe persoane, este recomandat să luați măsuri de igienă în toate spațiile interioare și exterioare pe care le folosiți.

Dacă sunteți evacuat din casă și nu aveți unde dormi, vă puteți prezenta la primăria localității în care locuiți. Primăria va căuta o soluție împreună cu dumneavoastră și cu serviciile de asistență socială.

Angajatorul dumneavoastră trebuie să vă ofere un mediu de lucru sigur care să respecte normele naționale ale Institutului Național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM).

Anunțați angajatorul dacă prezentați unul dintre simptomele COVID-19. Nu aveți voie să mergeți la muncă. Angajatorul nu vă poate obliga să mergeți la muncă dacă sunteți bolnav. Luați legătura cu angajatorul dumneavoastră dacă unul dintre colocatari are febră și/sau dificultăți de respirație. Acest lucru poate însemna că nu aveți voie să veniți la muncă.

În Olanda pot călători maximum două persoane, inclusiv șoferul, într-un autoturism. În cazul în care călătoriți cu un microbuz, mențineți 1,5 metri distanță unii față de alții, inclusiv la urcare și la coborâre. Discutați cu angajatorul dacă nu vă simțiți în siguranță la locul de muncă sau în timpul transportului la și de la locul de muncă.

Reclamații privind locul de muncă sau condițiile de muncă se fac pe site-ul www.inspectorateszw.nl/contact/contact-form  sau, dacă vreți să rămâneți anonim, sunați la 0800-5151.

Mai puteți apela la Fairwork, o organizație care vă ajută gratuit în conflictele cu angajatorul chiar dacă nu aveți contract. Pe site-ul acesteia găsiți informații importante în limba română despre coronavirus pentru lucrătorii migranți in Olanda. www.fairwork.nu/ro/2020/03/27/coronavirusul-si-munca-in-olanda/.

Un alt site unde găsiți răspunsuri în diferite limbi la întrebări frecvente despre coronavirus pentru angajați este www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/04/03/coronavirus-werknemersvragen-anderstalig.

În cazul în care sunteți amenințat sau supus presiunii de către proprietarul locuinței sau angajator și dacă considerați că situația dumneavoastră de viață sau de muncă este nesigură și vă este frică să raportați acest lucru proprietarului sau angajatorului, sunați la poliție: 0900-8844. Puteți anunța acest lucru în mod anonim prin Meld Misdaad Anoniem telefonând la 0900-700 sau accesând www.meldmisdaadanoniem.nl.

OLANDA: Microbuz cu muncitori sezonieri români, implicat într-un accident. Doi au murit

Român dispărut de patru luni de pe un feribot pe ruta Olanda- Anglia, de negăsit

Șofer român de TIR, prins în Olanda cu remorcă belgiană furată din Anglia

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!