Maria din România știe totul despre munca pe bani puțini în hotelurile din capitala Danemarcei. „Îi presează pe oameni să lucreze mai mult și mai bine și, dacă e posibil, la orice oră”, a declarat femeia pentru TV 2 Lorry.
Maria (numele este imaginar) a acceptat să vorbească în mod anonim despre munca pe care o face deja de opt ani.
„Să fii cameristă nu este ca în filmele franțuzești, cu femei drăguțe care bat la ușă. De fapt, este o muncă foarte grea”, subliniază Maria.
Cameristele vor fi tot mai căutate în viitor, având în vedere că în următorii patru ani se vor construi noi structuri de cazare și numărul camerelor va crește cu 50% în Copenhaga. Vor fi 30.000, față de 20.000 în prezent.
Multe dintre hotelurile mari din Copenhaga au externalizat munca de îngrijire și curățenie și astfel în loc să fie angajate direct de hotel, cameristele sunt angajate de subcontractori.
Alte femei care lucrează ca Maria în hoteluri, confirmă că deseori aceste companii subcontractoare deseori le păcălesc la bani, munca suplimentară, noaptea sau în zilele libere nefiind plătită. Și nici concediul medical.
„Ți se alocă un anumit număr de camere pe care trebuie să le aranjezi într-un anumit interval de timp. Dacă nu te încadrezi, e muncă suplimentară. Adică neplătită”, spune Maria.
BH Hotelservice și De Fem Stjerner sunt firmele cele mai mari de pe piață în termeni de servicii hoteliere și de curățenie.
Reprezentanții acestora au refuzat să fie intervievați, însă afirmă că respectă legea.
Sindicatul 3F acuză proprietarii hotelurilor că fug de responsabilitate, lăsând-o pe umerii subcontractorilor.
Însă asociația angajatorilor HORESTA respinge acuzațiile: „Nu cred că hotelurile trebuie să-și controleze subcontractorii. Bineînțeles, dacă subcontractorul trebuie să îndeplinească anumite condiții și acesta nu la îndeplinește, ai dreptul să anulezi contractul”, a declarat directoarea generală de la Horesta.
DANEMARCA: Firmă de curățenie, suspectată că folosește ilegal muncitori români – VIDEO
Danemarca a aprobat creșterea limitei de viteză pentru camioane la 80km/h
Danemarca: Un român a câștigat în instanță dreptul de a primi un salariu rezonabil