Skip to content

Fostul finanțator al echipei de fotbal Jiul Petroșani, trimis din nou în judecată

Omul care, după Miron Cosma, controla Valea Jiului a fost trimis în judecată pentru o fraudă cu fonduri europene într-un proiect care viza dotarea cu aparatură de specialitate a Spitalului de Urgență Deva.

Alin Șimota a fost considerat mult timp cel mai bogat om din Valea Jiului. Fost vicepreședinte al PNL, candidat la Primăria Petroșani, consilier județean, consilier local, Șimota a fost condamnat la începutul lunii august 2018 la șase ani și opt luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate şi şantaj. Sentința nu este definitivă.

În acest dosar au mai fost implicați și soția lui și un fost polițist, ambii primind pedepse cu suspendare. Bodyguardul lui Șimota a primit nouă ani și zece luni cu executare.

Condamnările au fost date într-un dosar care avea ca obiect şantajul în formă continuată, lipsirea de libertate, instigarea la lipsire de libertate, instigarea la vătămare corporală gravă și deţinerea de muniţie fără drept.

În iulie 2017, Șimota a fost condamnat și trimis la închisoare fiind condamnat într-un dosar de corupție. A fost condamnat în două dosare pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

August 2018 i-a adus politicianului și fostului patron de fotbal din Valea Jiului drept cadou un nou dosar.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată împrenă cu o angajată a sa, Mariana Natalia Panduru, pentru complicitate la comiterea infracțiunii de folosire de documente false care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri europene în forma participației improprii.

Conform DNA, în 2009 s-a încheiat un contract între Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, în calitate de autoritate de management, și Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, în calitate de beneficiar.

Obiectul contractului era acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Ambulatoriu integrat din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva – modernizarea și echiparea cu aparatură de specialitate”.

Pentru realizarea lucrărilor, CJ Hunedoara a organizat o licitație publică pentru atribuirea contractului de executare a lucrărilor și de furnizare a produselor respective. Firma care a câștigat contractul era cea administrată de inculpații Mariana Natalia Panduru și Alin Șimota.

Procurorii DNA susțin că Șimota și Panduru au atașat la dosarul de participare la licitație mai multe documente false din care rezulta că aceasta nu figura cu datorii la bugetul de stat. Scopul era acceptarea firmai la licitație, contrar documentelor emise de ANAF din care rezulta că firma era înglodată în datorii.

Dosarul licitației conținând documentele falsificate a fost depus de beneficiar la autoritatea contractantă, se arată în comunicatul DNA, astfel că în urma acestor demersuri a fost decontată suma de 2.625.998 lei (inclusiv TVA) aferentă lucrărilor executate de societatea administrată de cei doi inculpați.

DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului Alin Șimota.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!