Semnal de alarmă! Falși stomatologi cu diplome românești îngrijorează Belgia

Semnal de alarmă! Falși stomatologi cu diplome românești îngrijorează Belgia

Belgia se confruntă cu o mare problemă a medicilor stomatologici care au diplome obținute în străinătate. În multe cazuri, dentiștii cu diplomă românească practic nu au cunoștințe de stomatologie, scrie cotidianul Le Soir.

Aproape jumătate dintre noii medici stomatologi care încep să lucreze în Belgia o fac cu o diplomă străină, în principal din România, potrivit Asociației Stomatologilor Flamanzi. În ultimii cinci ani, autoritățile belgiene s-au confruntat cu mai multe fraude legate de stomatologi străini. Principala cauză sunt facultățile de stat din România care sunt fabrici de diplome, susține sursa citată.
Universitățile sunt buticuri care, în loc de mezeluri, „vând” diplome

„Când apar în fața comisiei de recunoaștere [n.r. – a diplomei], nu pot răspunde la cele mai simple întrebări”, a declarat Frank Herrebout, președintele Asociației Stomatologilor Flamanzi pentru sursa citată. Comisia de recunoaștere nu le poate refuza însă cererea, deoarece România este parte a Uniunii Europene. În consecință, diplomele sunt recunoscute automat.

Herrebout a atras atenția asupra numărului mare de persoane din nordul Africii care vin în Belgia cu diplomă românească. „Știm de facultăți de stat din România unde este posibil să absolvi pe bani”, a spus ea adăugând că, în ultimii cinci ani, 27 de cazuri de fraudă au fost înregistrate, dar trebuie precizat că nu toate tentativele sunt investigate.

În 2022, 313 medici stomatologi care doreau să lucreze în Belgia au solicitat un număr INAMI/RIZIV [n.r. – înscriere la Institutul Național pentru Asigurări de Sănătate și Invaliditate]. Peste o treime dintre aceștia nu au urmat un curs la o universitate belgiană, ci au o diplomă străină. Dintre cei 313 dentiști, 27 aveau o diplomă emisă de universitate din România. Prin comparație, zece erau din Germania, cinci din Olanda și doi din Franța.

Frank Herrebout a declarat, în iunie 2023, în cadrul emisiunii „Lumea de astăzi” de la Radio 1 că România este o ușă de intrare prin spate pentru stabilirea stomatologilor non-europeni în Belgia.Diplomele emise în UE, deci și cele din România, sunt recunoscute automat în Belgia. „Deși pregătirea profesională ar trebui să fie echivalentă în fiecare stat membru european, încă punem la îndoială numeroasele diplome românești din ultimii ani”, a smai pus Herrebout.
Fabrica de diplome de la Arad a mai rămas fără câțiva șpăgari

„Observăm în principal un aflux de persoane cu naționalitate tunisiană care și-au obținut diploma de stomatologie la o universitate din România. Este mai ușor să obții o diplomă de stomatologie acolo sau chiar să plătești pentru una”, a mai adăugat el.

Herrebout a indicat și unde ar fi problema. Companiile de recrutare ademenesc tunisienii în Belgia cu tot felul de promisiuni, cum ar fi un salariu atractiv. Aceste cabinete sunt operate de companiile de recrutare care îi și sprijină pe stomatologii străini cu chestiunile administrative pentru care cer o sumă mare de bani. „E criminal”, a exclamat Herrebout.

Președintele Asociației Stomatologilor Flamanzi amai explicat că dentiștilor care vor să lucreze în Belgia le lipsesc adesea experiența și cunoștințele necesare pentru a practica corect profesia. Comisia RIZIV a înăsprit de curând recunoașterea diplomelor, candidații trebuind să facă în mod sistematic un stagiu pe care dentiștii care habar nu au de meserie îl pică.
Lector universitar cu inteligență mult peste medie, săltat de DNA

Frieda Gijbels, un parlmanetar care a solicitat Ministerului Sănătății cifrele privind numărul stomatologilor străini, consideră că autoritățile trebuie să fie mai stricte în privința diplomelor străine. „Nu cred că este corect pentru studenții belgieni. Doar un număr limitat de studenți pot începe formarea în fiecare an, în timp ce medicii stomatologi cu diplomă străină intră mai ușor [n.r. – n sistem] Și nici nu trebuie să susțină un test de limbă“, a declarat ea pentru presa belgiană.

Ministrul federal Sănătății, Frank Vandenbroucke, a explicat pentru VRT, radioteleviziunea publică din Flandra, că nu există soluții simple la această problemă. Tratatele europene nu pot împiedica o persoană care a obținut o diplomă într-un alt stat UE să lucreze în Belgia, dar toți stomatologii care profesează acolo trebuie să îndeplinească o serie de cerințe de calitate. El intenționează să contacteze autoritățile române pentru a clarifica situația.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!