Skip to content

Trei gălățeni ar fi câștigat cel puțin 90.000 de lire sterline din trafic de persoane în Londra

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată din Galați au efectuat pe 6 martie 2018  șapte percheziții la locuințele unor persoane bănuite că ar face parte dintr-un grup infracțional organizat specializat în trafic de persoane. La poliție au fost aduse pentru audieri 24 de persoane. În urma perchezițiilor au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă printre care un autoturism Audi A 8 L care ar fi fost achiziționat din banii obținuți ca urmare a exploatării victimelor traficului de persoane.

Procurorii i-au reținut pe Marius-Daniel Lazăr zis „Macei” , în vârstă de 23 de ani, Marcel Lazăr, în vârstă de 47 de ani şi Nicoleta-Nela Preda, în vârstă de 32 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane în formă continuată.Conform anchetatorilor, cei trei ar fi constituit începând cu vara anului 2013 un grup infracţional organizat care ar fi acţionat până în vara anului 2017.

Membrii grupului ar fi recrutat prin metoda „Loverboy” mai multe tinere pe care ulterior le-ar fi dus la Londra. Acolo le-au luat actele de identitate și bunurile de valoare, apoi le-au trimis în diferite case de toleranță unde, prin constrângere fizică, psihică şi şantaj emoţional, le-au pus să practice prostituția. Sumele de bani obținute în urma exploatării sexuale ar fi  fost însușite de membrii grupului, procurorii stabilind până la data reținerii celor trei un folos infracţional de cel puţin 90.000 de lire sterline.

Metoda „Loverboy” este des folosită de traficanții de persoane. Aceștia apelează la sentimentele unei femei pentru a o obliga să se prostitueze. Atașamentul dintre traficant și victimă se dezvoltă în timp, astfel că traficantul știe care sunt vulnerabilitățile victimei și o poate manipula ușor. În aceste cazuri victimele ajung să creadă că nu mai pot trăi fără cel care le manipulează. Prin metoda „Loverboy” i se oferă viitoarei victime o viață mai bună.

Pe 7 martie 2018 cei trei au fost duși la instanță cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au respins ca neîntemeiată propunerea procurorilor DIICOT de arestare pe o perioadă de 30 de zile a celor trei. Magistrații au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, le-au interzis să părăsească România și să ia legătura cu victimele și martorii. Mai mult, ei trebuie să comunice lunar care le sunt mijloacele de existenţă.