Skip to content

GERMANIA: Fermierii amenință sezonierii români cu dosare penale – VIDEO

Unii sezonieri români ajunși în Germania au deja probleme. Angajatorii îi amenință cu anchete penale pentru că nu respectă măsurile de carantină, scrie Deutsche Welle – DW.

Se pare că fermierii germani interpretează diferit regulile emise de guvernul federal german privind măsurile de protecție pentru lucrătorii sezonieri din estul Europei.

Pentru unii angajatori, aceste reguli s-ar aplica numai sezonierilor care au ajuns în Germania după data de 2 aprilie 2020.

Atunci, guvernul federal a anunțat primele reglementări în acest sens: 14 zile de carantină pentru lucrătorii nou-veniți și grupuri de lucru de până la 20 de persoane.

Potrivit DW, 20.000 de sezonieri se aflau deja la fermele germane înainte de 2 aprilie.

Birourile de sănătate regionale recomandă ca regulile de igienă să fie aplicate și dincolo de cele 14 zile de carantină. Doar recomandă.

O purtătoare de cuvânt de la Ministerul federal al Agriculturii a declarat pentru sursa citată că angajatorii sunt obligați să respecte toate prevederile privind protecția și dreptul muncii și că autoritățile vor controla condițiile de lucru din ferme.

Ministerul federal al Agriculturii a insistat asupra obținerii unui regim special pentru lucrătorii români deveniți aproape indispensabili în fermele din Germania.

Marius Hanganu, consilier în cadrul programului Faire Mobilität, a explicat în emisiunea DW „COVID-19 SPECIAL” că unii români sunt pur și simplu abandonați pe stradă de patronii germani.

Situația dificilă a sezonierilor români din Germania a fost analizată pe larg în emisiunea „Panorama” a postului public german ARD.

Începând din 16 aprilie, în Germania au intrat în vigoare prevederi stricte pentru siguranța muncii în agricultură: echipe de lucru mici de două-trei persoane, dormitoare pentru un singur muncitor sezonier, maxim doi când este vorba de membri ai aceleiași familii.

Unii fermieri, cum este Rudolf Behr din Saxonia Inferioară, respectă măsurile de protecție. A închiriat camere la hoteluri, moteluri sau pensiuni, a instalat containere igienice, a înființat la toate punctele sale de lucru unități de vânzare, pentru ca românii veniți la muncă să-și poată cumpăra de acolo toate produsele necesare la prețuri normale, nefiind nevoiți să meargă la cumpărături la supermarket.

Dar nu toți procedează ca el. În landul Renania Palatinat unde lucrează numeroși sezonieri veniți din România, situația e alta.

Jurnaliștii germani au aflat că românii lucrează în grupuri de până la 45 de persoane fără să primească măști de protecție.

De la locurile de cazare la câmp sunt transportați într-o remorcă în grupe de 40 până la 70 de persoane. Dorm câte trei într-o baracă și sunt nevoiți să meargă la cumpărături la supermarket pentru că la magazinele de la ferme produsele ar costa de trei ori mai mult.

Ministrul german a Agriculturii nu crede că ar exista un pericol special, dar oponenții ei politici văd altfel situația.

Purtătorul de cuvânt al ecologiștilor germani în Bundestag, Friedrich Ostendorff, el însuși fermier, a declarat că măsurile ministrului Agriculturii nu sunt altceva decât o farsă, iar modul de operare iresponsabil este plătit uneori cu sănătatea de către muncitori.

Szabolcs Sepsi, responsabil pentru muncitorii sezonieri la Federația Sindicală Germană, a explicat că sezonierii ar fi tratați ca niște oameni de mâna a doua.

Rudolf Behr, fermierul care se străduiește să aplice legea, se așteaptă să aibă din această cauză costuri suplimentare de 1,2 milioane de euro. Nu știe dacă va reuși să-și recupereze investiția pentru că fermierii care nu respectă aceste reguli încălcă legea concurenței din cauza cheltuielilor mici cu forța de muncă.

GERMANIA: 300 de angajaţi ai unui abator, majoritatea români, confirmați cu COVID-19

GERMANIA: Deciziile guvernului federal și ale landurilor în privința măștilor de protecție

GERMANIA: Românii din două blocuri aflate în carantină, păziți de Poliție

Wizz Air: Rutele spre Germania și Franța, suspendate până pe 3 mai. Spre Marea Britanie, Olanda și Elveția, până pe 30 aprilie

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!