Un răufăcător aflat pe lista Most Wanted a Poliției Române a fost dibuit în Franța unde se ascundea sub o identitate falsă. Urmăritul internațional, considerat periculos și violent, va fi adus în acasă și cazat la „Popa Șapcă” (n.r. – denumirea neoficială a Penitenciarului din Timișoara).
Un coleg de echipă de-al acestuia este în continuare pe aceeași listă, ambii fiind condamnați pentru infracțiuni grave. Unii membri ai rețelei, printre care și doi studenți, au scăpat cu pedepse mici. În cazul altora a intervenit prescrierea faptelor.
Pe 19 februarie 2024, unul dintre cei mai căutați infractori dat în urmărire internațională la începutul lui martie 2023 a fost prins în Éragny, un orășel aflat la periferia Parisului. Cu două zile înainte își sărbătorise ziua de naștere, împlinise 43 de ani.
Pe 12 octombrie anul trecut, Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din Timiș obținuseră informații că bărbatul, unul dintre cei mai notorii spărgători de case de bani din România era în Franța și folosea o identitate falsă. Așa că au cerut ajutorul colegilor francezi care le-au confirmat informațiile, astfel că datele despre Adrian Bolbos au fost introduse în Sistemul de Informații Schengen.
Tribunalul Timiș emisese pe numele acestuia un mandat de arestare ca urmare a condamnării definitive pentru constituirea unui grup infracțional organizat, furt calificat cu consecințe deosebit de grave și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Adrian Bolbos împreună cu mai multe persoane, se arată într-un comunicat al Poliției Române, se specializaseră în furturi majore din locuințe, firme și case de schimb valutar în perioada 2013 – 2017. Paguba dovedită de procurori s-a ridicat la peste 1.000.000 de euro.
Pentru faptele comise, timișeanul a fost condamnat inițial condamnat la peste 13 ani de închisoare, dar pedeapsa i-a fost ulterior redusă la 9 ani și 7 luni de închisoare. Bolbos s-a născut la Sibiu și avea domiciliul în comuna Giroc, județul Timiș.
Colegul lui de infracțiuni, Ioan Lucian Mihălțan, mai tânăr cu opt ani are o condamnare finală similară, de 9 ani și 8 luni. Născut și crescut în Timiș, și el este prezent pe lista Most Wanted a Poliției Române. Pe numele lui este emis un mandat european de arestare din martie 2023, fiind condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat în formă continuată, complicitate la furt calificat, furt calificat cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.
Gruparea infracțională a fost întemeiată, așa cum reiese din sentințele instanțelor, de Ciprian Câmpean, Adrian Bolbos și Ioan Lucian Mihălțan spre sfârșitul lui 2012, dar a început să acționeze abia în următorul an. Rețeaua, la care au aderat ulterior alte persoane, inclusiv o femeie, se baza pe legăturile de rudenie și prietenie dintre membrii ei. Unii se cunoșteau din copilărie, fiind din Sibiu, doi se cunoșteau de la Facultatea de Agronomie din Timișoara, alții făceau parte din aceeași familie sau erau vecini.
Acționau în mai multe județe după ce în prealabil își studiau cu atenție victimele. În urma unei spargeri, în timp ce conducea o mașină cu numere false și era urmărit de poliție, unul dintre ei era să omoare un polițist. Cu toate acestea, judecătorii i-au acordat hoțului circumstanțe atenuante. Tot ca să scape, infractorii amenințau martorii.
Ponturile pe care le primeau erau foarte precise. Într-una dintre spargeri, hoții au răscolit doar o singură cameră dintr-o vilă unde știau că sunt banii și bijuteriile. Pătrundeau în țintele vizate fie folosind șperacluri, fie dezactivau sistemele de alarmă sau intrau din spații învecinate clădirilor unde urmau să dea atacul. În cazul în care erau sisteme de supraveghere, luau unitățile de stocare a imaginilor video la plecare. Tot timpul purtau cagule, mănuși și foloseau mașini înmatriculate în alte țări sau cu numere false.
Autorul unui jaf armat, căutat în România și Germania, oprit la frontiera cu Republica Moldova
Unul dintre cele mai importante jafuri a fost dat în ianuarie 2013, în două zile, la o vilă din Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, localitate aflată la 120 de km de Timișoara. Vila aparținea lui Petru Ioan Lupșac, un fost șef al Administraţiei Finanţelor Publice din Oţelu Roşu. Cele două seifuri în care funcționarul statului avea peste 560.000 de euro în bani și bijuterii au fost sparte în două nopți diferite în timp ce Lupșac și soția erau în concediu în Thailanda. În casă erau, însă, copii cu bona lor.
În Oțelu Roșu era de notorietate faptul că soții Lupșac aveau mai multe firme, terenuri, mașini de lux și sume mari de bani. Practic, tot orașul știa că în vila lor erau 500.000 de euro. Cum au aflat spărgătorii că soții Lupșac erau plecați? Totul a plecat de un pasionat de păcănele, martor în dosar. După ce aparatele i-au înghițit banii, acesta a început să caute bani pe împrumut. În acel moment, unul dintre inculpați, originar din Oțelu Roșu, i-a spus să-l contacteze pe Lupșac. Ceea ce martorul a și făcut. L-a sunat pe fostul șef al Fiscului din oraș și, cum acesta nu răspundea, l-a sunat pe Facebook și a pus telefonul pe speaker.
Bogătașul i-a răspuns că nu poate să îl ajute deoarece se află în concediu în Thailanda, conversația fiind auzită de persoanele din birt. Informația a fost confirmată după ce unul dintre membrii grupării l-a abordat pe un alt individ despre care știa că făcuse lucrări de construcții la vila lui Lupșac.
Suspect într-un jaf de 1.100.000 de euro, arestat în România. Este membru „Brigada”, gruparea orfanilor care a terorizat Europa
La proces, hoții au contestat că au sustras suma menționată motivând că Lupșac nu menționase bunurile în declarațiile de avere, astfel că existența lor era incertă. De fapt, pentru atacul asupra vilei Lupșac, membrii grupării au scăpat nepedepsiți pentru că de la data comiterii faptelor și până la condamnarea definitivă intervenise prescrierea faptelor cauzată și de lentoarea cu care polițiștii și procurorii și-au făcut treaba. Abia la un an de la spargere anchetatorii au făcut percheziții la unii dintre inculpați.
Faptul că într-adevăr din vilă au fost sustrase sume mari de bani a devenit certitudine după ce membrii grupării au început, la scurt timp după jaf, să-și cumpere mașini, terenuri și vii. Mai mult, Lupșac a observat, la zece luni de la comiterea faptei, pe profilele de Facebook ale lui Bolobs și Mihălțan că aceștia purtau unele dintre bijuteriile furate din casa sa.
Pentru a evita să dea piept cu legea, Câmpean și Bolbos au fugit în Marea Britanie. Dar nu pentru a se ascunde, ci pentru fura și jefui. Ei au fost condamnați în noiembrie 2014 pentru un jaf comis în luna martie a aceluiași an. Warwick Crown Court i-a condamnat la 2 ani și 7 luni închisoare, respectiv, 3 ani și 9 luni de închisoare.
O bandă de români a comis 400 de jafuri în Anglia. Prada, aproximativ 900.000 de lire sterline – VIDEO
Au trecut câțiva ani până la următoarele spargeri. În 2017, Bolbos și complicii săi bărbatul au sustras dintr-o casă de schimb valutar, bunuri 250.100 de lei, iar din mai multe locuințe aproape 100.000 de euro. 70.000 de euro. Au fost condamnați în primă instanță abia în 2021, sentințele finale fiind date în martie 2023.
Pedepsele inițiale au fost mari pentru șefii rețelei. Câmpean, acum în vârstă de 36 de ani, a primit 19 ani, 3 luni și 10 zile de închisoare. În urma apelurilor și contestațiilor depuse, i-a fost redusă pedeapsa la 13 ani 7 luni şi 10 zile. Bolbos aluat 13 ani și 10 luni, iar Mihălțan, 13 ani și 11 luni. Judecătorii au luat în considerare multitudinea de infracțiuni comise, faptul că hoții s-au sustras cercetărilor și au încercat să inducă în eroare organele judiciare.
Complicii celor trei au primit pedepse mici. Cei cărora li s-a suspendat executarea pedepsei au fost trimiși să presteze muncă în folosul comunității în cadrul Complexului Național Muzeal Astra din Sibiu, Protopopiatul Sibiului, Liceului Teoretic Grigore Moisil Timișoara, Colegiului Tehnic Ion Mincu Timișoara, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, Casei Județene de Pensii Timiș sau Primăriei Timișoara. Unele dintre victime s-au împăcat la mediator cu făptașii, altele încă mai speră să-și recupereze paguba.