Skip to content

2.000.000 de euro amendă riscă în Belgia o firmă de transport din România deținută de o companie din Republica Moldova

Firmele din Iași și Hîncești ale președintelui Asociației Transportatorilor din Republica Moldova ar putea plăti 2.000.000 de euro amendă după ce autoritățile belgiene au găsit ascunși într-un garaj 27 de șoferi români și moldoveni.

Managerul firmei din România, care este și asociat fondator al firmei mamă din Republica Moldova, riscă un an de închisoare, o amendă de 162.000 de euro și confiscarea de la acesta a peste un sfert de milion de euro.

Companiile de transport Avis Trans SRL din România și Avis MMS SRL din Republica Moldova riscă fiecare câte o amendă de 972.000 de euro pentru social dumping în Belgia, se arată într-un articol publicat pe 22 noiembrie 2019 de cotidianul Het Laatste Nieuws.

Douăzeci și șapte de șoferi români și moldoveni nu au fost plătiți conform salariilor minime belgiene, informează procurorii, în timp ce lucrau la Zeebrugge. „În acest fel, companiile creează concurență neloială”, susțin magistrații.

Ancheta asupra celor două companii de transport a început în 2014. Potrivit procurorilor, acestea au fost printre primele care au intrat pe piața vest-europeană.

În timpul unui control în Kraakstraat din Zeebrugge, detectivii au dat peste un garaj ascuns. În interior erau la muncă mecanici români care nu fuseseră raportați la autoritățile belgiene de protecție socială.

Amenzi gigantice

În timpul investigației a fost luată în vizor și o companie din Republica Moldova.

Potrivit procurorilor de la Tribunalul Muncii citați de jurnaliștii cotidianului Het Laatste Nieuws, AVIS MMS a folosit în România o firmă de tip cutie poștală.

Avis Trans SRL a fost înființată la Iași în martie 2007, la două luni după intrarea României în UE, și este administrată de Alexandru Crăciun.

Firma este deținută în proporție de 99,24% de Avis MMS SRL din Hîncești, Republica Moldova, și este controlată de Mihail Usatii, un apropiat al Partidului Democrat din Republica Moldova și implicit al lui Vlad Plahotniuc, politicianul care conducea practic țara.

Fondatorii și asociații principali ai Avis MMS SRL din Hîncești sunt Mihail Usatii, Galina Usatii, Alexandru Crăciun și Mihail Crăciun.

Oligarhul Vlad Plahotniuc a fugit din Chișinău în vara acestui an după ce autoritățile de Moscova l-au pus sub acuzare pentru spălare de bani și implicarea sa într-o rețea internațională de trafic de droguri dinspre Africa prin UE și apoi Federația Rusă.

Mihail Usatii (foto) este președintele Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova – AITA și patronul unei echipe de fotbal din Hîncești, oraș unde a și candidat pentru funcția de consilier local.

Conform presei din Republica Moldova, Usatii a fost ales în funcția de președinte al AITA în 2017 la solicitarea ministrului Justiției de atunci din Republica Moldova pentru a domoli un scandal dintre AITA și Uniunea Internaționale a Transporturilor Rutiere – IRU.

Așa cum am precizat, 27 de camionagii și mecanici de origine română sau moldovenească ar fi lucrat practic de la Zeebrugge.

„Șoferii nu au lucrat niciodată în România și, de asemenea, au fost nevoiți să-și predea documentele de transport la Zeebrugge. În timpul verificării din vara anului 2016, 50 de camioane erau parcate în Zeebrugge. Deci nici nu s-au mai întors în România”, a declarat procurorul Filiep De Ketelaere.

„Considerăm spațiile din Kraakstraat ca o filială a companiilor de transport românești și moldovenești, ceea ce înseamnă că trebuie să respecte salariile minime belgiene și să plătească contribuțiile de protecție socială aici”, a mai susținu procurorul.

Pentru Avis Trans și Avis MMS sunt prevăzute amenzi de 972.000 de euro fiecare.

Managerul Alexandru Crăciun (foto), 43 de ani, riscă o pedeapsă efectivă de închisoare de un an și o amendă de 162.000 de euro.

Procurorul solicită și confiscarea a peste 275.000 de euro.

Avocații lui Usatii și Crăciun susțin că „firmele nu au lucrat doar pentru clienți belgieni, ci au fost efectuate și transporturi către sau din România și Moldova”.

„În Zeebrugge nu a fost găsită nici o contabilitate sau administrație. În plus, unii șoferi au câștigat până la 3.000 de euro net. Deci nu suntem exploatatori”, au mai declarat aceștia pentru cotidianul Het Laatste Nieuws.

Primul termen al procesului a fost fixat pe 10 ianuarie 2020.

Șase camioane înmatriculate în România, confiscate de autoritățile belgiene

BELGIA: Companie care angaja șoferi români de TIR, judecată pentru un prejudiciu de 65.000.000 de euro

Român din Belgia, împușcat în cap de un polonez care credea că vrea să răpească copii de pe stradă