Skip to content

Ajutorul de șomaj în Austria. Cine și cum îl poate solicita

Ajutorul de șomaj în Austria 2024

Pentru cei care se confruntă cu pierderea locului de muncă, ajutorul de șomaj devine o resursă vitală. Aflați din acest material cine are dreptul și cât de generoase sunt indemnizațiile de șomaj în Austria, precum și modul în care funcționează sistemul și ce sume puteți obține.

Indemnizația de șomaj în Austria

În Austria, indemnizația de șomaj se numește Arbeitslosengeld și este disponibilă pentru persoanele care își pierd locul de muncă sau intră într-o perioadă de șomaj.
Este destinată persoanelor care sunt înregistrate ca șomere la Serviciul Public Austriac de Ocupare a Forței de Muncă (AMS) și care sunt gata să lucreze cel puțin 20 de ore pe săptămână după ce a fost găsit un loc de muncă.

Ulterior, există un ajutor suplimentar numit Notstandshilfe, care este în esență o formă de asistență financiară de urgență în cazul în care prestațiile de șomaj se epuizează.
Citiți și: Majorări de salarii, pensii și alocații pentru copii în Austria. Ce se modifică din 2024

Trebuie îndeplinite anumite condiții, cum ar fi capacitatea și disponibilitatea de a lucra, faptul de a fi deja înregistrat ca șomer la AMS și de a fi pregătit pentru intrarea pe piața muncii.

Pentru a fi eligibil pentru Notstandshilfe, o cerere trebuie depusă în cel mult cinci ani de la încheierea prestațiilor de șomaj. Unele persoane pot fi, de asemenea, eligibile pentru o alocație familială, în funcție de situația lor.

Cine este eligibil pentru indemnizația de șomaj

Pentru a fi eligibil pentru indemnizația de șomaj în Austria, trebuie să fi fost angajat timp de 52 de săptămâni în ultimii doi ani.

Pentru persoanele care solicită ajutor de șomaj pentru a doua oară sau mai multe, este suficientă dovada angajării timp de 28 de săptămâni în ultimul an pentru a deveni eligibile.

În mod similar, pentru persoanele cu vârsta de 25 de ani și sub, 26 de săptămâni de muncă în ultimul an sunt suficiente.
Citiți și: Schimbarea permisului auto românesc cu unul austriac. Reguli și documente necesare

Persoanele care desfășoară activități independente au dreptul la indemnizație de șomaj, dar numai în anumite condiții, iar AMS nu oferă exemple. În schimb, oamenii sunt îndemnați să contacteze AMS pentru orice întrebări.

Cu toate acestea, persoanele care desfășoară activități independente pot încheia o asigurare voluntară de șomaj prin intermediul organizației asigurărilor sociale pentru lucrătorii independenți (Sozialversicherung der Selbständigen), cunoscută sub numele de SVS.

Asigurarea voluntară de șomaj este o contribuție financiară suplimentară în plus față de plățile standard de sănătate și asigurări sociale care sunt obligatorii pentru persoanele care desfășoară activități independente.

Câți bani puteți primi

În Austria, cuantumul ajutorului de șomaj pe care îl poate primi o persoană depinde dacă este eligibilă doar pentru suma de bază sau și pentru indemnizațiile suplimentare.

AMS are o notă pe site-ul său în care afirmă că suma de bază poate fi dificil de calculat. Pentru a simplifica însă, în majoritatea cazurilor ajutor este determinat de valoarea contribuțiilor lunare de asigurări sociale efectuate de o persoană.

În anumite cazuri, se poate adăuga un supliment dacă suma de bază este mai mică decât ținta indemnizației de compensare. În prezent, acesta este stabilită la 1.110,26 euro pe lună.

Există, de asemenea, o limită maximă, ceea ce înseamnă că ajutoarele de șomaj nu pot depăși 60% din venitul net (pentru persoanele care nu au dreptul la indemnizații familiale).

Cine este eligibil pentru indemnizația familială

Indemnizația familială este plătită în plus față de ajutorul standard de șomaj și este de obicei pentru persoanele cu copii care sunt considerați dependenți, inclusiv copii vitregi, copii adoptivi și nepoți.

Indemnizația familială poate fi plătită și dacă solicitantul are un soț sau partener cu venituri mici sau deloc.

Cum să solicitați ajutor de șomaj în Austria

Primul pas pentru a solicita ajutor de șomaj în Austria este înregistrarea ca șomer la AMS. Apoi puteți depune o cerere pentru a solicita indemnizația.

Aplicațiile trebuie depuse printr-un cont eAMS pe site-ul AMS. Înregistrarea pentru un cont eAMS poate fi găsită AICI.
Cei care nu se descurcă cu procedura online, pot contacta AMS prin telefon sau e-mail. Echipa AMS va trimite apoi prin poștă un formular de cerere pentru ajutorul de șomaj.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!