Skip to content

GERMANIA: Noi condiții de acces pentru persoanele din zonele de risc, inclusiv România

Noi măsuri de protecție împotriva Covid-19 în Germania octombrie 2022

Autoritățile germane au introdus recent o diferențiere a zonelor de risc, astfel că pentru cetățenii români există o serie de obligații specifice, la fel ca pentru persoanele care sosesc în țară din zone de risc.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe din 16 februarie, zonele de risc sunt împărțite astfel: zone speciale de risc, cu prezența unor noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2 (categoria 1); zone speciale de risc, cu incidență ridicată (categoria 2); zone de risc (categoria 3 – România este inclusă în această categorie).

Nu este permisă intrarea în Germania din zonele speciale de risc (categoriile 1 și 2).

Sunt admise următoarele excepții de la măsura interzicerii accesului: cetățenii germani și membrii de familie ai acestora, persoanele cu reședință sau drept de ședere în Germania, transportatorii de mărfuri, personalul medical, persoane care au un motiv umanitar sau medical urgent, persoane care călătoresc din însărcinarea AIEA sau ONU și lucrători considerați necesari pentru menținerea funcționalității unor companii din branșe relevante din punct de vedere sistemic.

Categoriile de persoane menționate anterior, care sunt exceptate de la măsura interzicerii intrării în Germania, au următoarele obligații:

să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat în ultimele 48 de ore anterior sosirii. Sunt acceptate atât testele biologic-moleculare, cât și cele antigen efectuate în conformitate cu criteriile stabilite de Institutul Robert Koch și pot fi prezentate în limba germană, engleză sau franceză, tipărite (pe suport hârtie) sau în format electronic. (https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html)

să se înregistreze online pe pagina de internet www.einreiseanmeldung.de

să efectueze o perioadă de carantină de zece zile (care poate fi suspendată după obținerea unui rezultat negativ al unui nou test efectuat începând cu a cincea zi de la sosire).

Germania închide, cu mici excepţii, graniţele cu Cehia şi regiunea austriacă Tirol

Transportul internațional regulat de pasageri dinspre „zonele speciale de risc” (categoriile 1 și 2) către Republica Federală Germania este suspendat pentru categoriile de persoane care nu se încadrează în excepțiile menționate anterior.

În mod excepțional, transportatorilor le este permisă exclusiv îmbarcarea persoanelor care se încadrează în excepțiile de mai sus și care respectă condițiile impuse de autoritățile germane. Atenție! Majoritatea curselor au fost anulate de către companii.

Tranzitarea teritoriului german, în situația în care se intră dinspre „zone speciale de risc” (categoriile 1 și 2), este supusă acelorași restricții deosebite și excepții.

În astfel de situații, tranzitul este permis exclusiv persoanelor care se încadrează într-una din excepțiile mai sus menționate cu obligația de a prezenta la intrarea pe teritoriul german dovada unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat în ultimele 48 de ore, precum și de a efectua înregistrarea prealabilă online a călătoriei.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din celelalte „zone de risc” (categoria 3, inclusiv România) oricând în ultimele zece zile înainte de sosire trebuie să prezinte un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german sau să se testeze la cel mult 48 de ore după sosire.

Aceste persoane sunt obligate să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor, și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de zece zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Germania a prelungit restricțiile până pe 7 martie 2021 și își descurajează cetățenii să călătorească în China

Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de zece zile numai dacă este efectuat un nou test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Dacă persoanele care au sosit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de zece zile de la momentul intrării în Germania, devine obligatorie autoizolarea, chiar dacă rezultatul testului este negativ. Trebuie imediat contactată autoritatea locală de sănătate.

Excepții de la măsura efectuării carantinei privesc persoanele care:

– se află în tranzit;

– nu rămân mai mult de 24 de ore pe teritoriul german;

– efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I sau soți cu reședințe diferite) de până la 72 de ore;

– asigură transportul profesional de persoane și de mărfuri ș.a.

O serie excepții mai sunt aplicate, cu diferențe de la un land la altul, în situații temeinic justificate. Aceste exceptări nu sunt nici definitive și, pentru motive temeinice, se pot acorda derogări cu acordul punctual al autorităților locale de sănătate.

GERMANIA: 50% din populație nu este de acord cu relaxarea măsurilor sanitare

Reglementările locale ale landurilor și hotărârile punctuale ale autorităților responsabile de sănătate rămân decisive în acest sens. Toate regulile de conduită, restricțiile și măsurile adoptate la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale, în mai multe limbi de circulație internațională, la următoarea pagină de internet: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

Călătorii din toate zonele de risc, inclusiv România, trebuie să informeze autoritatea locală de sănătate responsabilă. În acest scop, se înregistrează online toate datele personale solicitate, după care este primit un document de confirmare în format pdf. Acesta trebuie să fie disponibil și să poată fi prezentat (la cerere) în momentul intrării în Germania.

Întreaga procedură se efectuează pe pagina de internet: www.einreiseanmeldung.de. Persoanele care nu pot efectua înregistrarea digitală vor completa un formular substitut a cărui variantă în limba engleză poate fi descărcată la:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2020-11-06_Ersatzmitteilung_engl.pdf

Autoritatea locală de sănătate responsabilă și datele de contact ale acesteia pot fi identificate în funcție de codul poștal al localității pe raza căreia este efectuată carantina pe site-ul https://tools.rki.de/PLZTool/.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată de obligațiile mai sus-menționate – cu excepția celor aplicabile persoanelor care sosesc din „zonele speciale” de risc.

Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască etc.

Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ș.a..

În cazul neîndeplinirii obligațiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condițiilor de tranzit, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!

Șoferii profesioniști, obligați să prezinte test COVID-19 în Germania și Cehia. UNTRR avertizează că vor exista blocaje uriașe în UE