Skip to content

Cantitatea de plastic din apa îmbuteliată în PET-uri, îngrijorător de mare. O româncă din SUA, coautoare a studiului

O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia din Statele Unite, printre care și o româncă, a publicat un studiu care atrage atenția asupra numărului îngrijorător de mare de particule microscopice de plastic prezente în apa îmbuteliată în PET-uri.

Studiul, publicat pe 8 ianuarie 2024 în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, arată că apa îmbuteliată în sticle de plastic are consecințe asupra sănătății umane din cauza numărului mare de nanoplastice, particule cu dimensiuni mai mici de un micrometru. De exemplu, particulele de microplastic au mai puțin de 5 milimetri, adică 5.000 de micrometri.

Rezultatele studiului au arătat că fiecare litru de apă conţine 90% de particule nanoplastice, restul fiind microplastice. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET) din care sunt fabricate sticlele.
Afaceri puturoase cu deșeuri verzi

Din echipa de cercetători a făcut parte și Teodora Maria Bratu din cadrul Lamont-Doherty Earth Observatory of Columbia University, centrul de studii climatice al universității americane. Ceilalți sunt din cadrul departamentelor de chimie, biostatistică și farmacologie – toxicologie.

Unul dintre ei a declarat pentru agenția de presă France-Press (AFP) că o alternativă ar fi apa de la robinet. „Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice”, a explicat cercetătorul.

Plasticul este omniprezent în viața noastră de zi cu zi. Poluarea cu plastic a fost o preocupare în creștere la nivel mondial, consumul de plastic crescând în fiecare an. Contaminarea cu microplastic a fost identificată predominant din aproape peste tot în medii și chiar din probele biologice umane. Microplasticele au fost găsite pe scară largă în alimente, băuturi și ambalajele produselor, printre care apa îmbuteliată care este o sursă importantă de microplastice ingerate în viața de zi cu zi.
Două agenții UE se ceartă pe plasticul din organismul uman

Existența microplasticelor (dimensiune de la 1 micron până la 5 mm lungime) și a nanoplasticelor (mai mici de 1 micron) a ridicat recent probleme de sănătate. Se crede că nanoplasticele sunt mai toxice, deoarece dimensiunea lor mai mică le face mult mai susceptibile, în comparație cu microplasticele, de a pătrunde în corpul uman.

În cadrul acestui studiu s-a folosit o tehnică de imagistică optică puternică pentru analiza nanoplasticelor. A rezultat că în fiecare litru de apă îmbuteliată există mai mult de 1.000.000 de particule, majoritatea nanoplastice, numărul acestora fiind mai mare decât cel al microplasticului raportat anterior în apa îmbuteliată.

Cercetătorii au analizat apa îmbuteliată de la trei mărci diferite achiziționate în același timp de la un mare retailer. Concluzia a fost că organismul uman este expus la ingerarea de nanoplastice într-un mod mult mai agresiv decât arată studiile efectuate până acum.

În producția de apă potabilă, contaminarea cu plastic este confirmată în fiecare pas de la puț până la sticlă. Dimensiunea diferiților polimeri din plastic ar putea indica informații prețioase despre sursele de contaminare în timpul producției de apă.
Apă îmbuteliată, contaminată cu microparticule de plastic. OMS analizează riscurile asupra sănătății

De exemplu, particulele de PET și PE (polietilena, plastic cum este cel din saci), folosite ca material de ambalare pentru apa îmbuteliată pentru toate cele trei mărci analizate, sunt din nou eliberate din ambalajul sticlei în timpul transportului sau depozitării.

Alți polimeri, cum ar fi PA (nailonul), PP (polipropilena, plastic cum este cel din mobilier), PS (polistirenul) și PVC, care nu sunt prezenți în materialul de ambalare, au fost identificați în număr semnificativ în apa îmbuteliată. Aceștia sunt cel mai probabil introduși înainte sau în timpul producției de apă.
Apa potabilă din Europa este contaminată cu substanțe chimice „eterne”, avertizează ONG-urile

PP și PA sunt utilizați pe scară largă în tratarea apei, ultimul fiind cel mai popular material folosit pentru purificarea apei la cele trei mărci analizate. În schimb, prezența PVC și PS indică o sursă de contaminare a apei mai devreme de îmbuteliere.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!